×

gratis verzending & volgende dag in huis

Stamppot paksoi en tomaat

Paksoi is een langwerpige koolsoort en heeft in tegenstelling tot andere koolsoorten, zoals boerenkool en savooiekool, juist een milde smaak. De groente is vooral kenmerkend door zijn knapperige bite. Je ziet deze groente veel terug in de Aziatische keuken, maar leent zich ook prima voor een roerbakgerecht, als vulling voor een tortilla of in dit geval in een stamppot. Paksoi bestaat 95% uit water en is daardoor laag in kcal, maar zit daarentegen juist bomvol vitaminen en mineralen. En dat brengt dit gerecht zo laag in kcal, dat een prima afwisseling is tijdens Slinc.

Tip: Wil je er liever nog een stukje vlees bij, kies dan voor een tartaartje of een zelfgemaakte magere bal gehakt.  

Ingrediënten voor vier personen

• 1 knolselderij
• 500 gr kruimige aardappels
• 3 tomaten
• 2 struiken paksoi
• 2 tenen knoflook
• 3 bosuitjes
• 1,5 dl magere melk
• olijfolie

stamppot paksoi met tomaat

Zo maak je stamppot

  • Schil de aardappelen, was je en snijd ze in stukken. Maak de knolselderij schoon en snijd deze ook in stukken.
  • Kook de aardappelen en de knolselderij samen in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Ontvel intussen de tomaten door ze in te kruisen en in kokend water te dompelen. Het velletje laat nu los. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verwijder de kleine maar harde kern van de paksoi, die in een halfronde tot kegelachtige vorm omhoogsteekt. Was de paksoi en snijd de groene bladeren en de stengels in dunne repen.
  • Verwarm de olijfolie in een wok en pers de knoflooktenen erboven uit. Fruit de knoflook op een zacht vuur, voeg de tomaatblokjes toe. Hierna draai je het vuur hoger en schep de paksoi erdoor. Roerbak tot de bladeren beginnen te slinken. Als laatste voeg je de bosuitjes (in ringetjes gesneden) toe.
  • Giet de aardappelsen knolselderij af en stamp ze met een stamper fijn. Meng er de melk door tot er een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de roergebakken groenten door de puree, warm eventueel nog even op een zacht vuurtje op en maak op smaak met zout en versgemalen peper.

Per portie gemiddeld 285 kcal, 9 gram eiwitten, 37 gram koolhydraten, 11 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram.

Tip: Kook je liever uit een receptenboek? Het kookboek van Slinc. heeft een handig A5-formaat met een wiro-binding, zo valt het receptenboek niet dicht tijdens het koken. Erg makkelijk en handzaam in de keuken. Bestel het kookboek Slank & Gezond (verschillende delen) in de webshop. 

stamppot paksoi met tomaat

 

Reageer op dit bericht