gratis verzending & volgende dag in huis

Afvallen is geen wetenschap

Afvallen is geen wetenschap

Geplaatst op 25 november 2014 in categorie Inspiratie & Motivatie

Je hebt een week goed je best gedaan, je exact aan het dieet gehouden en toch zegt de weegschaal iets anders. “Hoe kan dat nou, ik heb zo mijn best gedaan!” Je bent niet zoveel afgevallen als dat je zelf had gedacht (of had gehoopt). Hoe kan dat nou?

Afvallen is nu eenmaal geen wetenschap; het is niet zo feitelijk als 1+1=2. Het is niet zo, dat als je je exact aan een eetschema houdt van Slinc. of welk dieet dan ook, dat je dan ook exact 1kg afvalt in die week. Er zijn meer factoren van invloed op je gewichtsafname dan alleen maar voeding. Misschien heb je deze week minder of meer gesport of bewogen? Je leest het goed: meer gesport. Ook door ineens méér te bewegen kan je gewichtsafname minder zijn. Als je meer beweegt of sport dan normaal slaat je lichaam vocht op in je spieren, waardoor je in eerste instantie wat zwaarder blijft. Beweging heeft (uiteraard) wel altijd een gunstige invloed op afvallen, dus laat je niet ontmoedigen en blijf zeker lekker bewegen.

Maar er zijn ook factoren waar we zelf niet altijd invloed op hebben en die wel effect kunnen hebben op je gewichtsafname, zoals een slechte stoelgang, teveel of te weinig slaap, hormonen, stress maar zelfs het weer of een weeromslag heeft invloed op je gewicht.  Dus het draait niet alleen om voeding. Door een slechte stoelgang houdt je lichaam meer vocht vast, zodra de stoelgang weer op gang is, zie je dat ook terug op de weegschaal. Teveel of te weinig slaapt zorgt ervoor dat je lichaam uit je bioritme raakt waardoor je vetverbranding vertraagt. Gemiddeld 8 uur per nacht slapen is het beste voor een goede stofwisseling. Dus ook uitslapen zorgt voor een minder goede verbranding! En bij hormonen denk je al snel aan de vrouwelijke cyclus (eisprong en menstruatie) maar ook overgang, stoppen met roken, stress, depressie verandert je hormoonhuishouding. Hormonen sturen alle lichaamsprocessen aan, dus ook je vetverbranding.

Zo zie je maar, afvallen is niet 1+1 = afvallen. Staar je niet blind op een weegresultaat van een week en laat je er zeker ook niet door uit het veld slaan.  Als jij weet dat je alles goed hebt gedaan, dan komt dat resultaat er vanzelf wel uit. Is het vandaag niet, dan is het volgende week wel. Vetverbranding is een proces, die je niet altijd kunt afdwingen op weekniveau. Houd vast aan de gedachte dat je gezond aan het eten bent, dat je je fitter voelt en lekker in je vel, dat je aan het afvallen bent en dat je je einddoelstelling gaat halen. Met een positieve mind verzet je bergen of in dit geval: bereik je je streefgewicht. You’re body doesn’t go were your mind doesn’t push it.

 

Photo credit: gorgeous-glam.tumblr

 

Lees ook

Reageer op dit bericht