gratis verzending & volgende dag in huis

Afvallen op vakantie

Afvallen op vakantie

Geplaatst op 12 april 2023 in categorie Inspiratie & Motivatie

Afvallen vakantie

Dat zou toch de perfecte combinatie zijn: dat we kilo’s afvallen op vakantie. Maar is het ook realistisch?

Ik neem mijn petje af voor iedereen die een dieet succesvol doorzet tijdens de vakantie. Maar na meer dan 15 jaar ervaring als afslankcoach weet ik dit vaak geen haalbare doelstelling is. Ik leg je hieronder uit waarom ik afvallen op vakantie geen goed idee vind.

Afvallen op vakantie – waarom niet?

Ik begrijp het overigens wel hoor, waarom je door wil gaan met afvallen tijdens vakantie. Je gaat zo lekker nu, je bent goed aan het afvallen. Je kunt het dieet goed volhouden, dus waarom zou je niet doorzetten? Het gaat nu juist zo goed en de kilo’s vliegen eraf.

Ik snap dat je dat proces niet wilt onderbreken en dat je daarom wil doorzetten tijdens de vakantie. Maar realiseer je goed dat je die keuze maakt in je vertrouwde omgeving. Met elke week een vast werk- en/of leefritme. Waar ook je dieet perfect op af is gestemd.

Op vakantie lopen dagen heel anders, ontbijt je samen met je partner of gezin, zit je in een hotel, appartement, caravan of tent, het weer is wellicht ook helemaal anders en is er vanalles te ontdekken. Oftewel: op vakantie is alles anders. Dat maakt een doelstelling als afvallen op vakantie heel moeilijk. Omdat het anders loopt dan thuis ervaar je geen controle meer, die je thuis wel heel sterk had.

Afvallen vakantie

Aankomen op vakantie

Doordat je nu wat minder evenwichtig voelt, zullen verleidingen moeilijker zijn om te weerstaan. Dan bezwijk je toch voor dat verkoelende ijsje, een wijntje bij het eten of die lekkere pizzapunt. Met als gevolg dat je teleurgesteld bent in jezelf. Je voelt misschien zelfs wel een gevoel van falen, want je had jezelf iets anders voorgenomen. Met het risico dat je daarna doorslaat naar de modus: ‘Nu ben ik toch de mist in gegaan, dan maakt het nu ook niet meer uit.’

Je slaat misschien wel compleet de andere kant op. Je gedachtes schieten van ‘ik ben aan de lijn’ naar een boze en gefrustreerde ‘het is vakantie, ik mag ook genieten!’ In plaats van dat je gaat afvallen op vakantie, gebeurt het tegenovergestelde: je zult aankomen op vakantie. Herkenbaar?

Tijd voor ontspanning

Daarnaast is het ook gewoon vakantie! Je mag ook echt wel even genieten. Vakantie is een tijd van ontspanning. Juist even weg uit je dagelijkse ritme en routine. Je bent wellicht samen met je partner, gezin of vriendinnen. Dan is het ook heel fijn als je dingen kunt delen.

Niet heel gezellig als iedereen geniet van het ontbijt en jij zit aan je crackers, meegenomen uit Nederland. Of tijdens een dagje uit dat je al die eetmomenten in de gaten moet houden. Om maar niet te spreken over dat krampachtig op zoek gaan naar bekende (Nederlandse) producten die in je dieet passen.

Aankomen op vakantie

Vermijd eetstress

Geloof me, dat geeft onnodige eetstress. Als je iets niet wil op vakantie dan is het stress. Plus, proef ook van het land waar je op vakantie bent. Geniet van de culinaire specialiteiten en proef wat het land te bieden heeft.

Het risico dat je veel meer ‘fout’ doet is zoveel groter als je jezelf een niet-realistische doelstelling maakt. Daarom is het zo belangrijk dat je jezelf een realistische doelstelling maakt. Je bent op vakantie, je mag ook genieten. Dat wil niet zeggen dat je meteen die kilo’s weer aankomt. Je kunt prima op vakantie gaan én op gewicht blijven.

Mijn advies is: blijf op gewicht tijdens je vakantie

Dat is de reden waarom ik altijd adviseer om tijdens een vakantie je dieet even te onderbreken en de zogenaamde ‘vakantiemodus’ aan te nemen. Houd je aan mijn tips en zorg dat je gewicht gelijk blijft tijdens een vakantie.

Deze tips kun je overigens ook aanhouden als je een keer een weekendje weg gaat!

Niet aankomen op vakantie

Je wilt natuurlijk wel genieten van je vakantie, maar aan de andere kant wil je ook niet aankomen. Hoe zorg je voor de juiste balans? Volg mijn tips en blijf op gewicht.

  • Warme bestemming? Eet voldoende!
  • Houd 3 eetmomenten aan
  • Zorg dat je goed ontbijt
  • Lunch als een koning
  • Durf halfvolle en volle producten te eten
  • Warm? Drink voldoende water
  • Noten is een perfect tussendoortje
  • Kies voor 1 uitzondering per dag
  • Teveel gedaan? Compenseer met beweging
  • Zwem, wandel, fiets: lekker bewegen!

Op vakantie én op gewicht blijven

Mijn advies is om tijdens een vakantie de vakantiemodus aan te nemen om op gewicht te blijven. Wat is de vakantiemodus? Je houdt 3 maaltijden aan: ontbijten als een keizer, lunchen als koning en dineren als een zwerver. Je houdt dus 3 hoofdmaaltijden aan, waarbij er ruimte is voor 1 uitzondering op de dag voor een ijsje, wijntje, frietje etc. Kies wat je zelf het lastigste vindt om te laten. Zo geniet je van de vakantie én blijf je op gewicht. Voor de volledige vakantiemodus volg je onderstaande tips.

1. Warme bestemming? Eet voldoende!

Ga je naar een warme bestemming? Omdat het warm is, kost het je lichaam meer energie om je op temperatuur te houden. Meer energie verbruik zorgt ervoor dat je dus ook meer energie nodig hebt. Durf dus te eten. Je mag voedzaam heel veel eten, denk aan: volkoren producten, fruit, groente, vlees, vis, eieren, zuivel en (ongezouten) noten.  Hoe meer je eet, hoe hoger je stofwisseling. Je lichaam kan hierdoor ook alles beter verwerken wat niet goed voor je is!

2. Houd 3 eetmomenten aan

Op vakantie kan 5 of 6 eetmomenten lastig zijn. Zorg dan dat je voldoende eet tijdens het ontbijt en de lunch, zolang het maar voedzame producten zijn. De beste manier is ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een zwerver. Je hoogste verbranding is namelijk overdag. En door voldoende voedzaam te eten zorg je ervoor dat je lichaam in een hoge verbranding blijft. Goed voedzaam eten voorkomt tevens dat je (teveel) trek krijgt.

3. Stevig ontbijten

Ontbijt: kies voor het combinatie van een volkoren product (brood, cracker of muesli) + zuivel (yoghurt, melk) + een stuk fruit. Dat heb je een stevig ontbijt met allemaal voedzame producten en red je het tot de lunch. Denk ook eens aan een ei, de eiwitten zorgen voor een verzadigend gevoel.

4. Lunch als een koning

Lunch met een broodje en salade of groente. Of kies opnieuw voor fruit + zuivel + een volkoren product. Je kunt er ook voor kiezen om in de middag te ‘dineren’. Je maakt van je lunch dan je meest calorierijke maaltijd van de dag, maar je hebt nog de rest van de dag om alles te verbranden. Houd dan juist je avondmaaltijd wat lichter, met een een salade of alleen vlees of vis met groente.

5. Durf halfvolle en volle producten te eten

Ben niet bang om halfvolle of volle producten melk of yoghurt te eten. Vaak in het buitenland kennen ze geen magere zuivel. Je kunt beter een volle yoghurt eten in de ochtend dan een gebakken ei met spek!

6. Drink voldoende water

Drink voldoende water bij warm weer! Normaal is het advies 1,5 tot 2 liter water per dag, maar bij warmere temperaturen transpireer je meer. Je verliest meer vocht. Dus bij warm weer is het advies om 2,5 tot 3 liter water te drinken.

7. Noten als tussendoortje

Denk ook eens aan noten als tussendoortje. Ongezouten en ongebrande noten zijn voedzaam, zitten vol eiwitten, vezels en goede vetten. Ze vullen goed en zijn een makkelijk tussendoortje om mee te nemen. Het beste is om een mix te eten van noten (amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten, cashewnoten, pinda’s etc) maar kies anders voor een of twee soorten noot, zoals amandelen en walnoten.

8. Kies voor 1 uitzondering per dag

Kies tijdens je vakantie 1 moment op de dag voor iets wat je echt lekker vindt. Dat kan een ijsje zijn, een croissantje tijdens het ontbijt, een uitgebreide lunch, een frietje of een glaasje alcohol in de avond. Vermijd en-en-en, maar kies voor 1 lekker moment op de dag. Als je ’s middags een ijsje pakt, eet dan ’s avonds geen friet. Pak je ’s ochtends een stevig ontbijt met lekker een croissant, laat dan ’s avonds je wijntje staan. Kies voor iets wat je echt lekker vindt en laat de rest staan. Kies voor 1 moment op de dag.

Drink je graag elke avond een wijntje bij het eten? Laat dan in de avond de rijst, pasta of aardappelen weg en eet alleen vlees / vis en groente.

9. Compenseer met beweging

Heb je toch wat teveel gedaan? Compenseer dan max. 1 dag per week door tot de lunch alleen fruit en zuivel te eten. Vanaf de lunch eet je weer normaal.

10. Zwem, wandel, fiets: lekker bewegen!

Beweeg gerust extra. Een wandeling over het strand of over de boulevard na de lunch of avondmaaltijd is een perfecte manier om je lichaam te ondersteunen in de verbranding. Je eten wordt daardoor beter verteerd. Je kunt ook je stofwisseling een flinke zwengel geven als je in de ochtend voor het ontbijt al beweegt. Recht uit je bed, drink een flink glas water en ga dan eerst een halfuurtje bewegen. Wandelen, trimmen, zwemmen of even de fitnesszaal in. Je stofwisseling gaat direct aan de gang. Zorg wel dat je kort na het sporten ontbijt.

Vakantiemodus met Slinc.

Ben je op dit moment bezig met Afvallen met Slinc.? Ook dan adviseer ik om het dieet even te onderbreken en bovenstaande tips aan te houden. Je stopt dus ook even met de Slinc. supplementen. Als je thuis komt start je eerst weer met een appeldag voordat je het dieet weer oppakt. Heb je een lange terugreis achter de rug? Laat je lichaam ook even bijkomen en start dan pas 2 dagen later met de appeldag.

Volg je Slinc. onder begeleiding van een van onze Slinc. coaches? Bespreek jouw vakantiemodus dan met jouw coach. Zij kan je heel specifiek een advies op maat geven afgestemd op jouw vakantie en jouw valkuilen.

Fijne vakantie!

Afvallen hoef je niet alleen te doen

Doe het samen met Slinc. en Rachel Hulshof

“Ik begeleid al meer dan 15 jaar met veel enthousiasme vrouwen in afvallen met Slinc. Je raakt gemotiveerd omdat je snel afvalt, maar toch normaal eet. Reken af met frustraties en eetbuien en geniet van gezond en lekker eten.”

Help mij afvallen
Lees ook

Reageer op dit bericht