gratis verzending & volgende dag in huis

Gezonde snacks

Gezonde snack yoghurt met bessen

Geplaatst op 27 april 2021 in categorie Inspiratie & Motivatie

Gezonde snacks voor trek in de avond

Ben jij op zoek naar gezonde snacks? Dan heb jij vast last van trek in de avond. Je bent op zoek naar gezonde hapjes, maar heb jij jezelf al eens afgevraagd hoe het komt dat je zo’n trek hebt in de avond? En vooral: hoe kom je ervan af?

Trek in de avond: hoe los je dat op?

Trek in de avond los je helaas niet alleen maar op met gezonde snacks (sorry!). Je probeert de trek vaak op te lossen op het moment zelf. Je hebt trek, dus je vraagt je af: Wat kan ik het beste als gezonde snacks eten? Maar hoe gek het ook klinkt, dat onbedwingbare gevoel naar ongezonde snacks ontstaat door eetgedrag eerder op de dag.

Gezonde snack crackers

Hoe komt het dat ik trek in de avond heb?

Hoe gek het ook klinkt, trek in de avond ontstaat door eetgedrag eerder op de dag. Dat kan bijvoorbeeld doordat er overdag te weinig regelmaat is in eten en/of dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt. Neem daarom je dag nog eens goed onder de loep aan de hand van de volgende vragen:

  • Eet je met regelmaat? Om de 2 tot 2,5 uur. Dus ja, ook gezonde snacks tussendoor
  • Is wat je eet voedzaam? Bevat het voldoende voedingstoffen
  • Eet je wel voldoende?

Stabiele bloedsuikerspiegel

Met regelmaat over de dag voedzaam eten ontstaat er een stabiele bloedsuikerspiegel. Hoe stabieler de bloedsuiker overdag is, hoe minder last je hebt van trek de avond. Ook is het belangrijk dat je voldoende voedzaam eet. Je kunt ook echt té weinig eten. De klassieke fout van elke vrouw die graag wil afvallen. Herken jij dat zelf ook? Een stabiele bloedsuikerspiegel is namelijk niet alleen belangrijk om trek in de avond te voorkomen, maar is ook een belangrijk voorwaarde als je wilt afvallen.

Als je dit toepast, zul je zien dat je in de avond echt minder tot geen trek meer ervaart. Weet je niet goed hoe je het moet aanpakken, een gezonde eetdag? Ik zet 10 tips voor makkelijk en gezond eten voor je op een rij.

Gezonde snack appel

Het Pavlov effect

Het wat? Als je vaak ongezonde snacks eet in de avond ontstaat er het zogenaamde Pavlov effect. Deze Russische onderzoeker ontdekte dat je gedrag kunt conditioneren oftewel: aanleren. Hij deed het onderzoek met honden. Elke keer als hij een hond voedsel liet zien, liet hij een belletje horen. Het geluid van het belletje zorgde ervoor dat honden na verloop van tijd alleen al gingen kwijlen van het geluid van de bel, zelfs als er geen voedsel was.

Dat conditioneren kan geassocieerd gaan met geluid, geur, een persoon, een situatie, maar dus ook: tijd. Als je elke dag op 10.00 uur een bakje koffie drinkt, dan vraagt het lichaam echt om die koffie. Dus door elke dag rond hetzelfde tijdstip ongezond te snacken, zoals in de avond, blijft het lichaam daar elke dag rond dat tijdstip naar vragen. En zo heb je dus elke dag trek in de avond.

Hoe doorbreek je het Pavlov effect?

Daar zit niets anders op dan cold turkey: stoppen. Dat is de enige manier om het te doorbreken. Maar om dit te laten slagen, moet er dus overdag wel een gezonde eetdag aan vooraf gaan met gezonde snacks. Dat betekent dus met regelmaat voedzaam eten voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Anders is cold turkey stoppen met snacken in de avond onbegonnen werk.

In de eerste dagen zal dit echt lastig zijn. Het is bijna letterlijk een soort van ‘afkicken’. Je zult de eerste dagen echt met honger naar bed gaan (sorry!). Maar dat je afkickt van ongezonde snacks wil niet zeggen dat je dan helemaal niets meer mag in de avond.

Gezonde snack groente

Vervang in de avond de ongezonde hapjes door gezonde snacks. Een bakje yoghurt met fruit of wat gesneden groente. Supersaai, ik snap het. Maar als je die vicieuze cirkel wilt doorbreken van ongezond snacken in de avond en langzaam kilo’s aankomen, dan komt het ook wel aan op discipline. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan, dat snap ik ook. Dus zeker voor de weekenden als er wat lekkers op tafel komt, zijn er ook echt wel gezonde borrelhapjes.

Gezonde snacks avond

Ben je door het snacken in de avond aangekomen?

Dat komt ten eerste natuurlijk door het teveel aan extra calorieën, maar ook vaak compensatie gedrag. Overdag ga je minder eten, ten eerste omdat je ook gewoon nog vol zit van de avond ervoor, maar ook omdat je langzaam aankomt en je wil die kilo’s kwijt. Dat resulteert in: minder eten overdag en minder gezonde snacks. Daarmee krijg je te weinig voedingstoffen binnen en verhoog je eigenlijk de vraag van het lichaam. Dat resulteert dus eigenlijk weer in: méér trek in de avond.

Vicieuze cirkel

Dit is een klassieke vicieuze cirkel van steeds meer aankomen. Als je zwaarder wordt, gaat het lichaam ook meer vragen. Het moet immers meer cellen onderhouden, dus het moet harder werken. Vetcellen willen ook graag groeien, die houden van groeien, dus die gaan het je ook zeker niet makkelijk maken! Het lichaam vraagt meer en dat vertaalt zich doodsimpel ook weer in: meer trek. Dus de behoefte naar zoetigheid neemt toe als je zwaarder wordt. Die neerwaartse spiraal van kilo’s aankomen, heeft dus niet alléén maar met discipline te maken.

Gezond eten met Slinc.

Vind je het heel lastig en weet je niet goed hoe je moet beginnen? Dan kun jij wel een steuntje in de rug gebruiken. Met Slinc. creëer je een gezonde eetstijl, een stabiele bloedsuiker én val je ook nog eens kilo’s af. Je ervaart geen honger en voelt je snel weer fit en energiek. Zo ben je echt in 1 tot 3 dagen af van dat hele vervelende knagende gevoel.

Zelfs als je gewoon weer even ‘back on track’ wilt komen en slechts een paar kilo’s kwijt wilt, dan is gezond eten met Slinc. een perfecte tool. Met een duidelijk eetschema, voedingslijst waar je producten uit kiest, kookboek en ondersteunende plantaardige supplementen doorbreek je heel snel die vervelende vicieuze cirkel. En je verliest ook nog een paar kilo. Mooi meegenomen!

Slinc. biedt jou:

  • Gezonde voeding dat bestaat uit een juiste balans van voedingstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten
  • Gratis gezonde recepten voor het hele gezin
  • Een duidelijk en overzichtelijk voedingsschema
  • Plantaardige voedingssupplementen ter ondersteuning
  • Een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je het dieet lang en makkelijk vol houdt
  • Je voelt je snel weer fit en lekker in je vel
  • Een startbox met alle nodige informatie zodat je direct kunt starten

Ben jij overtuigd en wil je starten met gezond eten? Start met de Slinc. Startbox!  Met deze box ben je ready, set.. go om te starten. Begin vandaag nog met je reset.

Afvallen hoef je niet alleen te doen

Doe het samen met Slinc. en Rachel Hulshof

“Ik begeleid al meer dan 15 jaar met veel enthousiasme vrouwen in afvallen met Slinc. Je raakt gemotiveerd omdat je snel afvalt, maar toch normaal eet. Reken af met frustraties en eetbuien en geniet van gezond en lekker eten.”

Help mij afvallen
Lees ook

Reageer op dit bericht