gratis verzending & volgende dag in huis

Ik wil afvallen maar het lukt niet

Ik wil afvallen maar het lukt niet Afslankcoach Rachel Hulshof Slinc.

Geplaatst op 08 maart 2021 in categorie Inspiratie & Motivatie

Ik wil afvallen maar het lukt niet

De afgelopen maanden zitten we in lockdown en dat heeft mijn kilo’s geen goed gedaan. Ik ben afslankcoach, ik heb alle kennis in huis als het om afvallen gaat en toch ben ik aangekomen. ‘Hoe kan dat nou?’ hoor ik je denken. Zo zie je maar, ik ben ook maar gewoon mens. Deze lockdown is een enorme uitdaging, daar zul jij je misschien ook wel in herkennen. Met alle verveling en verleidingen die daarbij komt kijken.

Geen stapavond waar ik me voor op hoef te doffen, geen etentjes, bioscoop uitjes, niet naar mijn werk. Ik kon thuis in mijn huispak rondlopen en niemand die me zag. De druk niet voelen dat je ‘gezien’ wordt, zorgde ervoor dat ik me heel comfortabel in mijn cocoon terugtrok met mijn gezin. En dan vooral met gezellig een glaasje wijn en een kaasje erbij. Of ordinair een reep chocola of een zak chips. Het is allemaal voorbij gekomen. Mijn ‘oude ik’  (ik ben ooit 19 kilo zwaarder geweest) kwam weer naar boven en ik kreeg het niet onderdrukt. Ik voelde geen druk, want voorlopig zou mijn afslankstudio nog niet open gaan en hoefde ik mijn Slinc. klanten niet onder ogen te komen.

Corona kilo’s +6kg

Maar mijn kleding begon toch wel aan te geven dat het niet goed ging. Ik paste echt nog maar twee broeken uit heel mijn garderobe. Nu net die twee die ik normaal nooit aan heb, omdat ze eigenlijk te wijd zijn (Waarom bewaar je dat soort kleding eigenlijk?). De weegschaal bevestigde stellig mijn strakke-broek-gevoel met een plus 6 kilo. Ik ben in deze tweede Corona lockdown gewoon 6 kilo aangekomen! Zes kilo. Als afslankcoach. Bedenk je hier een smiley poppetje bij met geschrokken ogen, want dat was precies mijn reactie. Je weet het én toch is de harde werkelijkheid in cijfers heel confronterend.

Ik wil afvallen maar het lukt niet Afslankcoach Rachel Hulshof Slinc

Zes Corona kilo’s erbij is niet alleen onacceptabel aangezien ik een voorbeeldfunctie heb, maar ook echt niet voor mezelf. Ik voelde me enorm opgeblazen, paste al mijn leuke kleren niet meer, voelde me futloos en ik sliep slecht. Want wijn op de late avond werkt na je 40ste echt niet bevorderlijk voor je nachtrust. Hoe ouder je wordt, hoe slechter het lichaam alcohol afbreekt. Word jij ook wakker tussen 02.00 en 03.00 uur ’s nachts? Dat is je lever, die aangeeft dat die het niet aankan.

Ik wil afvallen !

Die kilo’s moeten er niet alleen af, maar ik wíl ook afvallen! Terug naar dat fijne gevoel. Dat ik in de spiegel kijk en blij word van wat ik zie. Ik heb dus meerdere motivaties om te starten met afvallen. De weegschaal geeft het aan én ik wil ook echt afvallen. Dus je zult denken: nou, appeltje eitje voor jou als afslankcoach. Maar ook hier opnieuw: ik ben ook maar mens. Als je wilt afvallen, moet je wel doorzetten en volhouden. En ook hierin is de lockdown niet bevorderlijk. Terwijl als je erover nadenkt, dit echt de meest gunstigste periode is om te lijnen. We kunnen geen leuke dingen doen als festivals, uit eten gaan, naar de bioscoop, lunchen etc. Alles wat normaal samenhangt met gezellig eten en drinken, kan nu allemaal niet. Dus easy peasy zou je denken. Maar daar komt dat cocoon gedrag weer om de hoek kijken. Dan maken we het thuis wel gezellig. Met leuk bezoek, met je gezin of gewoon een glas wijn bij een leuke film of goed boek.

Om lekker te eten of drinken, daar hebben we altijd wel een excuus voor. Maar ooooohhhhh ik wil ook echt afvallen! Ik start vervolgens wel 8x een ander voedingsprogramma voor mezelf op. Maar ik sneuvel elke keer op de vrijdagavond dat ik mezelf toch toe sta om 1 wijntje te drinken. Herken je dat? Dat het voelt alsof je in een auto zit waar je gas geeft en weer heel hard remt. Gasgeven en remmen; en dat de hele tijd. Daar word je ontzettend moedeloos van.

Waarom lukt het dan niet om af te vallen?

Mijn spanningsboog van volhouden of eerder de boog van discipline is een krappe week. Ik sneuvel elk weekend. Dus die ‘maandag-begin-ik’ die heb ik de afgelopen weken vaak herhaald. Totdat ik realistisch inzag, dat dit geen zoden aan de dijk zet en ik echt voor een andere aanpak moest gaan. Dit moet anders. Ik ben er op een zondag voor gaan zitten en heb een lijstje voor mezelf opgesteld: ‘Waarom lukt het me niet om af te vallen?’

Ik wil afvallen maar het lukt niet Afslankcoach Rachel Hulshof Slinc (2)

Om voor mezelf inzicht te krijgen in ‘waarom lukt het niet om af te vallen’ schreef ik eerst alle punten op waar het mis gaat. Dit overzicht gaf mij inzicht en helderheid tussen alle troebele pogingen. Het herinnerde mij aan waarom het zo’n cruciale punten zijn om af te vallen. Dat inzicht gaf me het vuur om écht te starten. Ik hoop dat het dit voor jou ook doet. Mijn punten zullen voor veel vrouwen een herkenbaar zijn. Het zijn zeker geen verrassende punten. Maar ik zal je per punt uitleggen, waarom het zo belangrijk is om deze op te volgen als je succesvol wilt afvallen.

Ik wil afvallen, maar het lukt niet: adviespunten

Adviespunten aan mezelf om het afvallen te laten slagen, waren de volgende:

 1. Geen alcohol
 2. Niet snoepen
 3. Alleen gezonde avondmaaltijden
 4. Meer groente eten
 5. zes eetmomenten per dag
 6. Bewegen

 

1. Geen alcohol

Dit is mijn allerzwakste punt. Ik hou van een wijntje en ik heb mezelf al zo vaak voor de gek gehouden met voorwaardes en excuusjes waarom ik wél mag drinken tijdens een dieet. Alcohol en vetverbranding gaan gewoon NIET samen, in ieder geval zéker de eerst 3 weken niet. Maar nogmaals: ik weet het, maar nu nog de uitvoer. Dus ik leg mezelf hierin een strenge regel op om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken: de eerste 3 weekenden plan ik geen ‘risico bezoekjes’. En dan bedoel ik geen Corona risico bezoekjes. Maar te-gezellig-ik-wil-wijn bezoek. Supersaai was deze lockdown toch al, dus veel erger kan het niet worden.

Wijn humor chardonnay

Nu ik 3 weken verder ben en 3 weekenden niet heb gedronken, weet ik en voel ik, dat ik mezelf zo ontzettend voor de gek heb gehouden. En zal ik je iets heel verrassends vertellen? In plaats van dat ik het mis, ervaar ik alleen maar de voordelen. Ik sta op weekenddagen om 08.00 uur naast mijn bed, uitgeslapen en klaarwakker. Na een volle nachtrust, zonder tussentijds wakker te worden, voel ik me fris en fruitig klaar voor de dag. Gedachtes als: ‘Zal ik zo gaan hardlopen of doe ik een setje buikspieren?’ gaan door mijn hoofd terwijl ik mijn eerste kopje koffie drink. Niet drinken, zorgt er juist voor dat mijn motivatie stijgt! Niks geen gevoelens van gemis of ‘ik zou ook wel willen’, maar een onwrikbare motivatie die alleen maar groeit bij elke kop thee die ik ’s avonds drink.

Ik voel vuur en geloof me, dat voelt net zo verslavend als die wijntjes die ik elk weekend dronk.

 

2. Niet snoepen. Suiker vraagt om suiker

Nu moet ik eerlijk toegeven, dat ik normaliter geen snoeper ben. Maar hier ging het de afgelopen maanden mis en wel om 2 dingen. Ten eerste omdat ik vaker wijn dronk in de avond (ook doordeweeks). Er blijkt uit onderzoek, dat als je drinkt, dat je daardoor meer eet / snoept. Dus als je uit eten bent (wanneer mogen we weer? Heb jij daar ook zo’n behoefte aan?) of als je een avond op de bank zit met een borrelplank op tafel, dan eet je dus meer dan wanneer je geen alcohol drinkt.

Ten tweede als je zwaarder wordt, gaat je lichaam meer vragen. Het moet immers meer cellen onderhouden, dus het moet harder werken. Vetcellen willen ook graag groeien, die houden van groeien, dus die gaan het je ook zeker niet makkelijk maken! Het lichaam vraagt meer en dat vertaalt zich doodsimpel in: meer trek. Dus de behoefte naar zoetigheid neemt toe als je zwaarder wordt. Die neerwaartse spiraal van kilo’s aankomen, heeft dus niet alleen maar met discipline te maken. We kunnen gelukkig ook ons lichaam gewoon nog de schuld geven. ;-))

Bij mij is wijn de trigger om te snoepen, maar wellicht drink jij niet en is dat voor jou niet van toepassing. Ben jij een zoetekauw en vind je het moeilijk om niet te snoepen? Dan geldt voor jou hetzelfde als voor mij bij de wijn: cold turkey stoppen. Als je eenmaal snoept, blijft je lichaam vragen om zoetigheid. Suiker vraag om suiker.

 

3. Alleen gezonde maaltijden

Wij eten op vrijdagavond altijd friet. Altijd al gedaan, maar als je wilt afvallen, is een vette hap als friet een aanslag op je calorieën. Naast het feit dat friet veel verzadigde vetten bevat, wat geen goede vetten zijn om teveel binnen te krijgen. In mijn eerdere lijnpogingen, vond ik dat dat ook gewoon moest blijven kunnen. Dat ik 1x per week friet eet. Ik ben al zo lang op gewicht, dat ik vergeten ben hoe het is om écht te lijnen. Dan moeten alle regels kloppen. Afvallen is:

 • Gezond en voedzaam eten
 • 6 eetmomenten per dag
 • 1,5 tot 2 liter water
 • Bewegen
 • Geen alcohol
 • Niet snoepen

Als 1 (of meer) van deze regels niet goed gaat, dan val je niet af. Het is vaak wel een optelsom hoor, het is nooit alléén maar dat frietje. Als ik even kijk naar wat ik in mijn studio vaak terug zie in de begeleiding is het vaak én, én, én. Dus een frietje én oh ja, gister heb ik minder water gedronken want toen zat ik veel in vergadering, dinsdag ben ik mijn tussendoortje vergeten en ik heb deze week maar 1x gesport ipv 2x etc.

Dus in mijn geval moest ook de friet op vrijdag plaats maken voor een gezonde Slinc. maaltijd.

Ik wil afvallen maar het lukt niet Afslankcoach Rachel Hulshof Slinc

4. Meer groente eten

Ik ben door de jaren heen groente nog meer gaan waarderen. Niet alleen vanwege de bijdrage die groente heeft voor je gezondheid, maar ook dat ik echt kan genieten van het eten van groente.

Wat doet groente dan voor je lichaam?

Groenten bezitten de meest interessante vezels voor je lichaam. Vezels zorgen voor verzadiging, een stabiele bloedsuikerspiegel (heel belangrijk als je wilt afvallen!) en een goede stoelgang. Groenten zijn verder laag in kcal en zitten vol voedingstoffen als vitaminen en mineralen.

Heb jij dat ook? Dat je zo vaak ‘vitaminen en mineralen’ leest overal, dat je niet eens meer binnen komt waarom deze voedingsstoffen écht belangrijk voor je zijn. Onze hele stelsel functioneert op vitaminen en mineralen. Bij een tekort krijg je broze nagels, een doffe huid, rimpels, haaruitval, voel je je vermoeid en futloos. Ook zorgt een tekort ervoor dat alle processen in je lichaam minder optimaal verlopen, zoals ook je vetverbranding. Om vetten te kunnen verbranden, is het noodzakelijk dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je lichaam vetverbranding helemaal niet belangrijk vindt. Prioriteit 0 voor je lijf. Het heet niet voor niets: vet reserves. Pas op het allerlaatst, als het echt niet anders kan, zal je lichaam vet gaan aanspreken als energie. Als je lichaam een tekort aan vitaminen en mineralen ervaart, gaat er een seintje naar je hersenen: reserves vasthouden, want we verkeren in tijden van nood. Je lichaam blokkeert zelf dus de vetverbranding bij een tekort aan vitaminen en mineralen.

Dus je valt niet of nauwelijks af bij een tekort aan vitaminen en mineralen.

Doordat ik in een neerwaartse spiraal zat met snoepen, drinken, aankomen, heb ik ook minder zin in groente. Ik weet dat als ik eenmaal weer in een goede flow zit, groente weer in mijn dagelijkse routine zit. Vind jij het moeilijk om (veel) groente te eten? Begin met wat simpele tips om groente meer aantrekkelijk te maken voor jezelf.

Ik wil afvallen maar het lukt niet Afslankcoach Rachel Hulshof Slinc.

 

5. zes eetmomenten per dag

Daar hebben we misschien wel de allerbelangrijkste regel om het volhouden van je dieet tot een succes te maken: een stabiele bloedsuikerspiegel. Je bloedsuiker slaat uit als je eet. Hoe hoog je bloedsuiker uitslaat, is afhankelijk van wat je eet. Even heel simpel gezegd: hoe slechter je eet hoe hoger de piek in je bloedsuikerspiegel en hoe lager het dal. Door geen alcohol te drinken, niet te snoepen en geen vette hap te eten, draag ik al bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

Maar het mist nog een belangrijk ingrediënt, namelijk om de 2 tot 2,5 uur eten. Doordat ik het ritme van werk mis, sluipt het erin dat ik over de dag onregelmatig eet. Dat heeft als resultaat dat er teveel tijd tussen mijn maaltijden zit. Dat zorgt vervolgens weer voor: teveel honger / teveel trek, wat soms ook leidt soms tot verkeerde keuzes (lekker chocola bij mijn cappuccino). Teveel tijd tussen een eetmoment of een eetmoment zelfs overslaan, dat zorgt voor een laag dal in de bloedsuiker en dan heb je echt trek! Probeer dan maar eens een gezonde keuze te maken. Dat is echt lastig.

Meer weten over het belang van een stabiele bloedsuikerspiegel als je wilt afvallen? Je leest het hier.

 

6. Meer bewegen

Sporten in deze lockdown is voor velen een uitdaging, zeker als je gewend bent om naar de sportschool te gaan. Ik ben altijd al een hardloopster geweest, dus de frisse lucht in en gaan. Maar als je eenmaal in zo’n negatieve spiraal zit van aankomen, dan ben je minder gemotiveerd om te gaan sporten. Want wat heeft het voor nut als je ’s avonds toch weer zit te snoepen? Ik sportte dus ook echt veel minder.

Maar nu in de lockdown kijk ik liever naar wat wel kan. En fietsen en wandelen kan voor iedereen! Dus als jij ook wilt afvallen, maar nu niet naar de sportschool kan, ga dan naar buiten en wandel je suf. Regent het? Er wordt op dit moment online heel veel aangeboden aan work out sessies die je gewoon in je huiskamer voor de tv kunt doen.

Nu ik voor mezelf weer goed voor ogen had waar mijn dieet pogingen mis gingen en nu ik duidelijk had wat ik van mezelf verwachtte, was ik klaar om te starten. En klaar was ik!! Ik voelde het weer; het vuur in mijn binnenste dat van top tot teen door je lichaam raast.

Ik wil afvallen maar het lukt niet Afslankcoach Rachel Hulshof Slinc

Ik wil afvallen, want ik ben er klaar mee en klaar voor.

Ik ben inmiddels 3 weken bezig met Slinc. en ik ben 3,7kg afgevallen. Ongelooflijk hoe goed ik me voel. Dat gevoel dat ik ‘on track’ zit en dat er niets meer is wat me van mijn pad af krijgt. Een trein die door dendert en niet meer te stoppen is. En dit gevoel, dat wil ik delen. Ik hoop dat jij door het lezen van mijn vuur ook geïnspireerd en enthousiast bent om ook écht te starten met afvallen.

15 Jaar geleden ben ik gestart met het begeleiden van vrouwen in afvallen omdat ik dit fantastische gevoel wil delen. Ik viel zelf in totaal 19 kilo af met Slinc. en deel sinds die tijd mijn passie, vakkennis met een dosis enthousiasme om ook andere vrouwen te helpen. Dat kan ik nu al lange tijd niet meer, omdat mijn afslankstudio helaas gesloten is vanwege de lockdown. Ik mis het ontzettend. Want vrouwen enthousiasmeren en vervolgens zien afvallen en groeien in zelfvertrouwen, dat is wat ik het liefste doe.

Ik hoop daarom dat ik met mijn ervaring en motivatie heb kunnen inspireren om ook écht te starten met afvallen. Of dat nu met Slinc. is of met een ander dieet.

Zoek je vuur, steek het aan en fire away!

Afvallen hoef je niet alleen te doen

Doe het samen met Slinc. en Rachel Hulshof

“Ik begeleid al meer dan 15 jaar met veel enthousiasme vrouwen in afvallen met Slinc. Je raakt gemotiveerd omdat je snel afvalt, maar toch normaal eet. Reken af met frustraties en eetbuien en geniet van gezond en lekker eten.”

Help mij afvallen
Lees ook

Reageer op dit bericht