In de overgang en toch afvallen

Afvallen in de overgang, kan dat?
Laat ik je allereerst geruststellen: Ja! Je kunt zeker afvallen in de overgang. Als vrouw kom je in de overgang of menopauze gemiddeld 7kg aan. Er verandert niets in je eetgedrag; je eet niet anders of meer en toch kom je aan. Maar ook je lichaam verandert in vorm. De taille verdwijnt en ineens heb je ook rugvet. Een onvermijdelijk proces, toch? Niet helemaal waar. Je kunt in de overgang zijn en toch afvallen.
Overgang en hormonen
Maar waarom kom je eigenlijk aan in de overgang? Dat je aankomt, heeft alles te maken met de hormoonhuishouding die verandert. In de overgang maken je eierstokken minder oestrogeen aan. Een hormoon dat onder andere zorgt voor een gezonde huid, stevige botten, een goed humeur en een gezond libido. In je vet wordt ook oestrogeen aangemaakt. Je lichaam houdt tijdens de overgang dus meer vet vast om het oestrogeen gehalte op peil te houden.
Spiermassa gaat omlaag
Wat niet zozeer met de overgang te maken heeft, maar wel met ouder worden, is de afname van spiermassa. De stofwisseling verlaagt als je ouder wordt, omdat je spiermassa afneemt. Spiermassa zorgt voor de verbranding van calorieën. Daarom hebben mannen een hogere stofwisseling dan vrouwen, omdat ze van nature meer spiermassa hebben. Afname van spiermassa zorgt dus voor een lagere stofwisseling en een toename in gewicht.
Het is dus wel belangrijk dat je de calorie inname per dag vermindert als je ouder wordt. At je als 20-jarige nog gemiddeld 2000 kcal per dag, is dat op je 50ste nog maar gemiddeld 1500 kcal.
Gewicht aankomen tijdens de overgang
Aankomen in gewicht tijdens de overgang is dus heel normaal en verklaarbaar door de fysieke verandering die je als vrouw ondergaat. De 2 belangrijkste redenen waarom je aankomt tijdens de overgang zijn:
- Het lichaam houdt meer vet vast om het oestrogeen gehalte op peil te houden
- Doordat je ouder wordt, gaat het spiermassa omlaag en daarmee ook de stofwisseling
In de overgang en toch afvallen
Moeten we ons als vrouw daar dan maar bij neerleggen dat we aankomen tijdens de overgang? Veel vrouwen die bij mij onder begeleiding komen om af te vallen terwijl ze in de overgang zitten, hebben het idee dat dit niet tegen te houden is. Dat ze tijdens de overgang niet kunnen afvallen. Maar dat is niet waar. Je kunt ook tijdens de overgang gewoon afvallen.
Dat is na 15 jaar mijn ervaring met vrouwen in de overgang die Slinc. volgen. En ook zij doen niet onder aan gemiddeld 1kg per week. We hebben namelijk als vrouw geen invloed op de overgang, maar wel op het resultaat.
Hoe werkt afvallen met Slinc. tijdens de overgang?
Wat vooral belangrijk is als je in de overgang bent, is dat je iets anders gaat doen dan je gewend bent. Dat eeuwenoude dieet trucje werkt ineens niet meer. Waar je voorheen altijd goed afviel, lukt het ineens niet meer. Hoe kan dat nou? Het lichaam moet getriggerd worden tijdens de overgang. Pas dan zal je stofwisseling omhoog gaan en daarmee ook de vetverbranding. Slinc. helpt je met afvallen tijdens de overgang met normaal eten. Ik heb veel ervaring in mijn praktijk met vrouwen in de overgang en afvallen. Geloof me, zij doen echt niet onder aan het resultaat van een 25-jarige.

Afvallen in de overgang
“Slinc. helpt ook jou met afvallen tijdens de overgang en ondersteunt bij het verminderen van overgangsklachten. Je valt niet alleen kilo’s af, maar je slaapt weer beter, voelt je fit en zit weer snel lekkerder in je vel. Ik ben Rachel Hulshof en ik begeleid al 15 jaar met veel enthousiasme vrouwen in afvallen met Slinc. Geniet van gezond en lekker eten terwijl je afvalt.”
Overgangsverschijnselen
De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang gaat, ligt tussen de 45 en 55 jaar. Dit is de gemiddelde leeftijd, maar er zijn ook zeker rouwen die heel vroeg in de overgang komen (eind 30 of begin 40 jaar) of juist heel laat (eind 50 of begin 60 jaar).
Het eerste symptoom van de overgang is dat de menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal uit blijft. Niet elke vrouw merkt dit, vanwege het gebruik van anticonceptie als de pil of een spiraal. Wanneer je in de overgang bent, kun je door de afname van oestrogeen te maken krijgen met overgangsverschijnselen. Geschat wordt dat 8 van de 10 vrouwen hier last van hebben. Typische overgangsverschijnselen zijn:
- Opvliegers
- Nachtelijk transpireren
- Slecht slapen
- Vermoeidheid
- Stemmingswisselingen
- Spier- en gewrichtspijnen
Gemiddeld duurt de menopauze 4 jaar. Veel vrouwen ervaren de overgang veel langer, omdat overgangsklachten wel van 5 tot 10 jaar kunnen duren.
Voeding en overgang
Voeding heeft invloed op overgangsverschijnselen. Het kan het verergeren, zoals wijn drinken in de avond (sorry dames!) Alcohol verergert eigenlijk alle klachten. Mijn ervaring met vrouwen die afvallen met Slinc. tijdens de overgang, is dat alle overgangsklachten juist verminderen. Eigenlijk ook wel logisch, want zodra je start met diëten, haal je eigenlijk alle ‘onzuiverheden’ uit je voeding. Geen alcohol, geen suiker, geen vette hap. Je eet voedzame producten die het lichaam voorzien van alle stoffen die het nodig heeft. Ook een stabiele bloedsuikerspiegel, draagt bij aan dat je je beter voelt. Je voelt fitter, heb je meer energie en ben je minder prikkelbaar. Voeding is zeker van invloed op je gemoedstoestand. Daarnaast val je kilo’s af… daar worden we als vrouw altijd blij van. Je voelt je snel lekkerder in je vel.
Slinc. Fase 1: Afslanken tijdens de overgang
Je blijft met Slinc. alles eten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Er zijn zes eetmomenten per dag, dus je eet om de 2 tot 2,5 uur. Regelmatig en voedzaam eten verhoogt je stofwisseling en daarmee ook je (vet) verbranding. Ook als je in de Je valt af, maar je blijft wel normaal eten.
Met Slinc. eet je gewoon producten die je in de supermarkt koopt, normaal eten dus en geen maaltijdvervangers. Door regelmatig over de dag voedzaam te eten, blijft je bloedsuikerspiegel het meest stabiel. Hierdoor heb je langer een verzadingsgevoel, hoef je minder grote porties te eten en voel je je fitter.
Reageer op dit bericht