gratis verzending & volgende dag in huis

Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm dieet Slinc.

Geplaatst op 14 mei 2022 in categorie Inspiratie & Motivatie

Koolhydraatarm dieet – Wat houdt dat precies in?

Een populaire manier van afvallen is het volgen van een koolhydraatarm dieet. Maar wat is dat eigenlijk een koolhydraat dieet? En is het gezond om op deze manier af te vallen?

Alle vragen over afvallen met een koolhydraatarm dieet zet ik voor je op een rij:

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten is een ander woord voor suikers. Misschien gaan nu meteen al alle alarmbellen bij je rinkelen: suikers! Daar word ik toch dik van? Als je teveel koolhydraten eet, kom je inderdaad aan. Toch hebben wij koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. Koolhydraten zijn de brandstof voor het lichaam, net als een auto op brandstof rijdt, functioneert het lichaam op koolhydraten. Ze leveren het lichaam energie om te kunnen bewegen, nadenken, de lichaamstemperatuur te regelen etc. Het is dus wel belangrijk om koolhydraten te blijven eten.

Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten

Maar er zijn wel verschillende soorten koolhydraten: enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. Het grootste verschil tussen deze twee soorten koolhydraten is de snelheid waarmee de koolhydraten worden afgebroken en het als glucose in het bloed terecht komt. En dat kun je meten aan de hand van de bloedsuikerspiegel. Als je wilt afvallen, is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Geen hoge pieken en lage dalen, dus minder schommeling in de bloedsuikerspiegel.

Samengevat zijn koolhydraten:

 • Een ander woord voor ‘suikers’
 • De brandstof voor het lichaam
 • Leverancier voor energie om te kunnen bewegen, nadenken, de lichaamstemperatuur te regelen etc.
 • Onder te verdelen in enkelvoudige en meervoudige koolhydraten

Meervoudige koolhydraten

Waarom is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk?

Koolhydraten worden in de darmen afgebroken en omgezet naar glucose in het bloed. Zodra er glucose in het bloed zit, stijgt de bloedsuikerspiegel. Dan komt de alvleesklier in actie met de productie van insuline. Dit hormoon maakt het mogelijk voor cellen om de glucose op te nemen als energie. Heel simpel gezegd: insuline is de sleutel die de deur van een cel openmaakt, zodat glucose in de cel kan.

Maar wat nu als cellen verzadigd zijn en er nog glucose in het bloed zit? Dat overschot aan glucose wordt omgezet in lichaamsvet. Als je te vaak een hoge bloedsuikerspiegel hebt en daarmee een overschot aan glucose, kom je dus aan in gewicht.

Enkelvoudige koolhydraten, ook wel snelle koolhydraten genoemd, zorgen voor die hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Dat is de reden dat als je wilt afvallen producten met enkelvoudige koolhydraten dus beter kunt vermijden. Dit zijn producten zoals wit (stok)brood, witte pasta, alcohol, afbakbroodjes, friet, snoep, chocola, gebak en kant-en-klaar maaltijden.

Eetbui, suikerdip of hongerklap. Herkenbaar?

Wanneer je dus iets eet of drinkt met een hoog suikergehalte, piekt de bloedsuikerspiegel enorm. Het lichaam maakt op dat moment insuline aan om glucose uit de bloedbaan te halen en op te nemen in de cellen als energie. Hierdoor daalt de bloedsuiker en dat ervaar jij vervolgens als een suikerdip of hongerklap. Herken je dat? Die onbedwingbare drang om nog meer te snoepen, eten of drinken? Dat is het lichaam dat opnieuw om suikers vraagt. Suiker vraagt dus letterlijk om suiker. Dat is bijvoorbeeld waarom je vaak niet kunt stoppen als je 1 chocolaatje pakt. Maar dat is ook de reden waardoor je vaak die vicieuze cirkel niet kunt doorbreken van aankomen. Het lichaam blijft vragen naar meer.

Je hebt dus vaker én meer honger als je hoge pieken en lage dalen in de bloedsuikerspiegel hebt. Grote schommelingen van de bloedsuikerspiegel zorgen ervoor dat je juist meer gaat eten.

Koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten met meervoudige koolhydraten

Meervoudige koolhydraten geven een stabiele bloedsuikerspiegel

Meervoudige koolhydraten hebben dit effect dus niet. Het lichaam doet er langer over om deze af te breken en de opname van energie gaat dus langzamer. Je krijgt dus geleidelijk energie en dat is belangrijk als je wilt afvallen, omdat er minder snel vetreserves worden aangemaakt. Dat wil overigens niet zeggen dat je van meervoudige koolhydraten niet kunt aankomen. Als je in volume teveel eet, zelfs van goede koolhydraten, dan kom je alsnog aan in gewicht.

Als je wilt afvallen, is het daarom belangrijk dat je vooral meervoudige koolhydraten eet. Deze koolhydraten worden langzaam opgenomen door het lichaam en zorgen ervoor dat de bloedsuiker minder uitslaat. Meervoudige koolhydraten zitten in bijvoorbeeld volkoren producten, vlees en vis, groenten, zilvervliesrijst en zuivel.

Het antwoord op de vraag ‘Waarom is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk?’ is:  Bij een meer stabiele bloedsuikerspiegel houd je een dieet veel beter en langer vol. Je hebt minder honger en je eet minder, maar je voelt je ook veel beter. Je voelt je fit en lekker. Je zult merken dat je je beter kunt concentreren en helder kunt nadenken.

Een stabiele bloedsuikerspiegel creëer je door:

 • Voornamelijk producten eten die meervoudige koolhydraten bevatten.
 • Regelmatig over de dag voedzame producten te eten

Koolhydraatarm dieet stabiele bloedsuikerspiegel

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Nu dat je weet wat koolhydraten zijn en wat ze doen, wat is dan een koolhydraatarm dieet en waarom is het zo populair?

Dit dieet is zo populair omdat het voor veel mensen ook écht werkt. Je kunt namelijk heel normaal blijven eten en toch afvallen. Voor een stabiele bloedsuiker eet je 6 eetmomenten op een dag, dus elke 2 tot 2,5 uur. Gewoon producten uit de supermarkt: volkoren producten, fruit, groente, vlees, vis en zuivel.

Als je een koolhydraat arm dieet volgt, mag je dus nog wel steeds koolhydraten in tegenstelling tot een koolhydraat vrij dieet. Het verschil is, dat je bij een koolhydraatvrij dieet helemaal geen koolhydraten meer eet. Alhoewel dat heel lastig wordt, want zelfs in groente zitten koolhydraten. Ik ben hier zelf geen voorstander van, omdat ik hiervoor al heb uitgelegd dat het lichaam koolhydraten ook echt nodig heeft. Het is wel belangrijk dat je de juiste koolhydraten eet en in de juiste mate.

Het antwoord op de vraag ‘Wat is een koolhydraatarm dieet?’ is: Koolhydraatarm eten is enkelvoudige koolhydraten weglaten en meer meervoudige koolhydraten consumeren. De bloedsuikerspiegel blijft hierdoor stabiel.

Is een koolhydraatarm dieet gezond?

Het lichaam functioneert natuurlijk niet alleen op koolhydraten, dit is slechts één van de drie essentiële voedingstoffen die je nodig hebt. Als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je het lichaam voedt met alle macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Dus een koolhydraatarm dieet moet wel uit een juiste balans bestaan van deze voedingstoffen.

Eiwitten als bouwstof

Zo heb je eiwitten (proteïnen) nodig voor onder andere spierbehoud en -opbouw, de elasticiteit van je huid, de groei van haren en nagels en aanmaak van nieuwe huidcellen. Eiwitten zijn bouwstoffen, je bent dus letterlijk wat je eet. Het lichaam haalt alles uit je voeding. Eet je heel slecht, dan kan dat zich bijvoorbeeld uiten in huiduitslag, eczeem of puisten. Of het resulteert in gezondheidsklachten als hoofdpijn, maagzweren, darmklachten etc.

Verder heb je vetten nodig om te kunnen afvallen. ‘Maar van vet word ik toch dik?’ Hoor ik je denken. Van ongezonde verzadigde vetten wordt je inderdaad wel zwaarder. Dit zijn vetten die in koekjes, gebak, friet, pizza zitten.

Verzadigde vetten voor vetverbranding

Maar onverzadigde gezonde vetten heb je (in mate) echt nodig om te kunnen vetverbranden. Dus te weinig vet binnen krijgen, is helemaal niet goed als je wilt afvallen. Maar ook hier geldt net als bij gezonde meervoudige koolhydraten: als je er teveel van binnenkrijgt, kom je alsnog aan. Dus onverzadigde vetten heb je nodig om af te vallen, maar wel in mate.

Deze macronutriënten leveren het lichaam brandstoffen en bouwstoffen. Maar je hebt ook beschermstoffen nodig, zoals vitaminen en mineralen. Voor elk proces in het lichaam spreekt het de voorraad vitaminen en mineralen aan. Dus ook voor vetverbranding.

Het antwoord op de vraag ‘Is een koolhydraatarm dieet gezond?’ is: Een koolhydraatarm dieet is gezond als er een juiste verhouding is van koolhydraten, eiwitten, vetten en vitaminen en mineralen.

Wat mag ik allemaal eten tijdens een koolhydraatarm dieet?

Nou vooral veel! Veel mensen denken bij diëten vooral aan weinig eten, maar afvallen is vooral een kwestie van anders eten en niet zo zeer minder eten. Koolhydraatarm eten zorgt er daarnaast voor dat het lichaam van koolhydraat-verbranding over gaat naar vetverbranding. Een win-win situatie dus. Je eet voldoende en hebt daardoor geen honger gevoelens waardoor je het dieet goed volhoudt. Je kunt het dus ook makkelijker langer volhouden, zeker als je meer kilo’s wilt afvallen, is dat belangrijk. Daarnaast gaat het lichaam over naar vetverbranding en val je af. Een koolhydraat arm dieet is daarom voor veel mensen dé ideale manier om overtollige kilo’s kwijt te raken.

Effectief afvallen met 6 eetmomenten:

 1. Ontbijt
 2. Tussendoortje in de ochtend
 3. Lunch
 4. Tussendoortje in de middag
 5. Avondeten
 6. Toetje

Deze regelmaat van voedzame producten verdeeld over de dag zorgt dus voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Maar wat eet je dan allemaal? Hoe pak je het aan als je wil afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dat maakt Slinc. heel makkelijk voor! Met een duidelijk eetschema van 6 eetmomenten per dag en een voedingslijst waar je zelf de producten uitkiest, bepaal je zelf wat je eet. Dit koolhydraatarm dieet heeft een Startbox waar alle informatie inzit die je nodig hebt om te starten met afvallen. Het koolhydraatarm dieet Slinc. maakt afvallen heel makkelijk voor je!

Het ontbijt bestaat uit 2 crackers met mager beleg en eet in de ochtend en in de middag een tussendoortje dat bestaat uit fruit en yoghurt of kwark. Tijdens de lunch eet je ook 2 crackers samen met groenten. Denk aan een lekkere salade of rauwkost als wortel, paprika, radijs, tomaat etc. Varieer in groente, zo houd je het interessant voor je lichaam maar ook lekker voor jezelf. En in de avond eet je gewoon met je gezin mee. Slanke en makkelijke koolhydraatarme recepten waar je samen met je gezin of partner van kunt genieten.

Koolhydraatarm dieet Slinc.
Koolhydraatarme recepten voor het hele gezin

Afvallen met een koolhydraatarm dieet

Diëten is dus het lichaam voeden en voorzien van: bouwstoffen, brandstoffen en beschermstoffen. Alle stoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en alle processen optimaal uit te kunnen voeren, dus ook de vetverbranding. Doordat je met het koolhydraatarm dieet Slinc. alles blijft eten, krijg je ook al deze noodzakelijk voedingstoffen binnen. Maar het is wel belangrijk om dit in de juiste porties en verhoudingen te doen. Uiteindelijk moet je minder calorieën consumeren dan dat je verbrandt.

Maar als je te weinig calorieën tot je neemt, dan val je niet verantwoord af. Het lichaam breekt dan spiermassa af in plaats van vetmassa. We willen natuurlijk vetmassa verbranden. Het is dus belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om spiermassa te behouden. Maar als je eiwitten in de voeding verhoogt, verhoog je ook weer de calorieën.

Plantaardig eiwit voedingssupplement

Daarvoor is een voedingssupplement van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, een uitkomst. Geen extra calorieën, maar wel de nodige ondersteuning die je nodig hebt. Dit plantaardig supplement ondersteunt  het behoud van het spiermassa en daarmee haalt het lichaam de verbranding uit de vetten. Daarnaast hebben eiwitten van nature de eigenschap het hongergevoel te onderdrukken. Je ervaart dus geen honger terwijl je afvalt. Tijdens Slinc. neem je hiervoor het plantaardige voedingssupplement Slinc. Shaper in.

Afslanksupplementen Slinc. Shaper aminozuren plantaardige voedingssupplement

Voedingssupplement Slinc. Shaper

 • Ondersteuning van aminozuren

 • Ondersteunt verantwoord afvallen met een koolhydraatarm dieet

 • Geen hongergevoel terwijl je dieet

 • Behoud van spiermassa

 • Plantaardig voedingssupplement zonder synthetische stoffen

Vitaminen en mineralen

Daarnaast ga je met een koolhydraatarm dieet in een hoge verbranding. Zoals ik al noemde, worden in elk proces in het lichaam de reserves vitaminen en mineralen aangesproken. Als die uitgeput raken, voel jij  je niet alleen futloos, maar stopt je lichaam ook met vet verbranden. Dan val je nog maar een paar ons per week af of het gewicht blijft zelfs stil staan. Om te ondersteunen dat het lichaam op hoog niveau kan verbranden, is er een aanvulling van vitaminen en mineralen, De Slinc. Fit, afgestemd op dit koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarm dieet Slinc.

Afvallen met koolhydraatarm eten zorgt er voor dat je kilo’s verliest. Je zit snel weer lekker in je vel en voelt je fit. Je hebt energie om lekker te gaan sporten of om ’s avonds nog een blokje om te lopen. Naast lichamelijke gezondheidsverbeteringen ga je je door een dieet ook gewoon veel fijner voelen over hoe je eruit ziet. Je krijgt complimentjes, je voelt je zekerder en lekkerder in je kleding.

Afslanken dieet Rachel Hulshof Slinc.

Samengevat biedt het koolhydraatarm dieet Slinc. je het volgende:

 • Koolhydraatarm eten met recepten voor het hele gezin
 • Gezonde voeding dat bestaat uit een juiste balans van voedingstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten’
 • Normale producten uit de supermarkt
 • Een duidelijk en overzichtelijk voedingsschema
 • Plantaardige voedingssupplementen ter ondersteuning
 • Gratis koolhydraatarme recepten
 • Een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je het dieet lang en makkelijk vol houdt
 • Je voelt je snel weer fit en lekker in je vel
 • Een startbox met alle nodige informatie zodat je direct kunt starten

Ben jij overtuigd en wil je starten met afvallen met een koolhydraatarm dieet? Start met de Slinc. Startbox!

Als je start met Slinc. ontvang je een startpakket voor 4 weken. Je vindt alle informatie die je nodig hebt om te starten in het instructie boekje. Dus hoe je ritme op de dag eruit ziet, wat je allemaal mag eten, hoeveel etc. Er zit ook een heel handig receptenboek bij met gezonde, makkelijke recepten waar het hele gezin uit kan mee eten. Ook heeft Slinc. een gratis app die je kunt downloaden.

Met het startpakket ontvang je een totaal pakket om af te vallen en kun ben je klaar om direct te starten.

Met de Slinc. Startbox ontvang je:

 • Voedingssupplementen Slinc. Shaper & Slinc. Fit

 • Een duidelijk instructieboek met alle info om te starten met afvallen

 • Overzichtelijk dagschema

 • Voedingslijst met alle producten

 • Kookboek Slank & Gezond

Afvallen dieet Slinc. Startbox Fase 1 Afslanken

Bestel hier jouw Startbox

Of lees hier verder over het koolhydraatarm dieetplan om meer te weten te komen over Slinc.

 

Lees ook

Reageer op dit bericht