gratis verzending & volgende dag in huis

Minder zout eten afvallen

Minder zout eten afvallen

Geplaatst op 20 januari 2023 in categorie Inspiratie & Motivatie

Minder zout eten

In 1 dag ineens 1,5 kg zwaarder? Hoe kan dat? Zout eten heeft een negatieve invloed op je gewichtsafname. Ik raad daarom aan om minder zout te eten als je wilt afvallen. Zo voorkom je dat de weegschaal in één dag ineens een enorme uitschieter maakt. Omdat je uit eten bent geweest, chinees hebt gegeten of een kant-en-klaarmaaltijd hebt opgewarmd. Dat kan erg demotiverend zijn als je op dieet bent. Dat betekent dus: minder zout eten dus als je graag wilt afvallen.

Zout eten verstoort de vochtbalans. Het lichaam houdt vocht vast, waardoor het gewicht omhoog gaat. Zo kan de weegschaal dus ineens in 1 dag een enorme uitschieter, omdat je de dag ervoor zouter hebt gegeten. En dat is juist niet wat je wilt, als je bezig bent met afslanken.

Wat gebeurt er als je teveel zout eet?

Doordat je te veel binnenkrijgt van dit mineraal, raakt de vochtbalans in het lichaam uit evenwicht. Je houdt vocht vast, dus je gewicht is ineens veel hoger. Denk jij dan ook niet: ’Ik ga 1 keer uit eten en kom meteen 1,5kg aan!’ Ik kan je hierin in ieder geval deels gerust stellen: dat is geen 1,5kg vet, maar 1,5kg vocht. Als je de dagen weer gewoon eet, ben je die 1,5kg zo kwijt.

Minder zout eten en afvallen

Ik adviseer daarom om minder zout te eten, zeker als je wilt afvallen. Smaakt het je niet, geen zout? Houd er rekening mee dat het 6 weken duurt voordat je smaakpapillen gewend zijn aan minder zout eten. Je smaak verandert, je zult beter gaan proeven en smaken leren waarderen. Na 6 weken zul je merken dat je iets als snel té zout vindt.

Tips voor zoutarm eten

  • Vermijd kant-en-klaar producten en pizza. Dat zijn de nummer 1 en 2 in teveel van dit zoute goedje!
  • Vermijd alles wat in pakjes en zakjes komt (sauzen en soepen). Zo zijn soepen uit zakjes, pakjes en blikken een bommetje zout. Ook bouillons en bouillonblokjes bevatten soms wel 7 gram per liter. Je hebt ook bouillonblokjes met minder zout, die heten letterlijk zo overigens. Wil je toch genieten van een kop soep? Maak je soep zelf, zonder soepmix of bouillonblok. Bekijk hier het recept voor zoutarme pompoensoep met kokos.
  • Voeg geen extra zout aan eten toe, maar vervang het door andere smaakmakers zoals verse kruiden.
  • Vlees, kip en vis bevatten van naturen weinig zout. Wanneer vlees of vis, gekruid, gepaneerd of gemarineerd is, bevat het doorgaans veel zout. Dat geldt helemaal voor rook- en knakworst, hamburgers, saucijzen en slavinken.

Zoutarme recepten

Er zit een verschil tussen zoutarme recepten en zoutloos eten. ‘Zoutarm’ wil zeggen dat er nog wel zout in zit, maar minder dan normaal. ‘Zoutloos’ wil zeggen dat er helemaal geen zout in zit. Alle recepten van Slinc. zijn zoutarm en kun je dus prima gebruiken als je zoutarm wilt eten.

MInder zout eten

Afvallen met bitterzout

Pleit ik voor minder zout eten voor afvallen, bestaat er een zoutsoort die juist wordt gebruikt voor afvallen. Er wordt zelfs reclame gemaakt voor ‘Bitterzout afvallen’. Dit mineraal bevat veel magnesium en wordt vaak gebruikt als detox. Het werkt laxerend en vaagt dus letterlijk heel die darmen leeg. Bitterzout wordt zelfs door ziekenhuizen gebruikt ter voorbereiding van medische onderzoeken waarbij de darmen helemaal leeg moeten zijn. Zo sterk is de werking hiervan, dus je kunt jezelf afvragen: is bitterzout wel de juiste keuze voor afvallen?

Bitterzout afvallen

Het gebruik van bitterzout zal zeker flink gewichtsverlies geven, maar dit is slechts van korte duur. De darmen hebben tijd nodig om weer te herstellen, dus het gevolg is dat je een aantal dagen geen ontlasting hebt. Het gewicht gaat dan ook weer omhoog. Dus bitterzout voor afvallen adviseer ik zeker niet. Overweeg je om een detox kuur te volgen als start voor een dieet? Ik deel hier mijn ervaring met detoxen.

Hoeveel zout per dag?

We krijgen per dag veel te veel zout binnen. De gemiddelde inname is 9 gram, terwijl dat maar 6 gram mag zijn. En dan denk je misschien heel snel aan keukenzout, maar dit gemiddelde is gebaseerd op wat we binnenkrijgen via ons dagelijks eten. Dit mineraal namelijk aan talloze producten toegevoegd als smaakmaker.

Kijk vanaf nu maar eens op de ingrediëntenlijst van alle producten die je eet. Zelfs in vers gesneden vleeswaren, zit een toevoeging van zout. Overigens vaak ook een toevoeging van suiker (vaak aangeduid met glucose) maar dat terzijde.

De gemiddelde inname is dus gebaseerd op wat we dagelijks eten. Het gebruik van keukenzout is extra. Gebruik jij het als smaakmaker in gerechten? Dan komt dat nog eens bovenop die 9 gram per dag.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout

Wij overschrijden dus ruimschoots de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout per dag. Teveel zout is niet goed voor je. Niet alleen omdat het een vertekend beeld op de weegschaal geeft als je wilt afvallen. Overmatig gebruik is niet goed voor je gezondheid. Het vergroot de kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, osteoporose (botontkalking) en het kan zelfs je nieren beschadigen.

Afvallen en gezond eten met Slinc.

Hi, ik ben afslank- en voedingscoach Rachel Hulshof

‘Ik begeleid al meer dan 15 jaar vrouwen en mannen in afvallen met Slinc. Je leert gezond te eten en leert een nieuwe levensstijl aan in voeding. Je raakt gemotiveerd omdat je snel resultaat ziet, maar toch normaal eet. Start met gezond en lekker eten met Slinc.’

Afvallen met Slinc.
Lees ook

Reageer op dit bericht