gratis verzending & volgende dag in huis

Op gewicht blijven na afvallen

Op gewicht blijven na afvallen

Geplaatst op 15 februari 2024 in categorie Inspiratie & Motivatie

Na afvallen op gewicht blijven

Dat eeuwige afvallen en aankomen, enorm frustrerend toch! Heb jij ook veel diëten geprobeerd, maar val je elke keer terug in oude gewoontes? Ik heb zelf ook altijd gejojo-ed in gewicht.

Laatst had ik contact met een vrouw die graag Slinc. wilde volgen om af te vallen, maar nog twijfels had. Ze had al veel diëten geprobeerd, maar bleef in haar gewicht steeds jojo-en. Waarin zou Slinc. dan zoveel anders zijn dan al die andere diëten die ze eerder al eens had gevolgd? Het was een terechte vraag van haar. Ik begrijp dat heel goed, zeker als je al zoveel geprobeerd hebt.

Hoe doorbreek je het jojo-effect?

Haar interesse in Slinc. was gewekt nadat ze mijn levensverhaal had gelezen. Ze herkende veel van zichzelf terug in mijn dieet ervaring. Vooral het jojoen in gewicht (afvallen en weer aankomen) waar ik mee kampte, was voor haar bekend terrein. De ervaring van eetbuien afgewisseld met streng lijnen.

Dus haar vraag aan mij was: ‘Wat heeft Slinc. jou gebracht waardoor je deze keer wél op gewicht kon blijven?’

Afvallen en op gewicht blijven

Blijvend afvallen

Voor degene die mijn levensverhaal niet kennen, ik was zo’n eeuwige lijner met eetbuien. Met Slinc. viel ik in totaal 19 kilo af, waarvan de eerste 15 kilo in 2006. Ik opende mijn In Shape Afslanktstudio in Eindhoven omdat ik met dit dieet meer vrouwen wilde helpen in hun strijd tegen de kilo’s. Maar dat eerste jaar dat ik open was, was ik zelf de weg kwijt. Ik deed de ene dag een appeldag, de andere zat ik ongecontroleerd een zak oreo koekjes weg te eten.

Dit was voor mij een oude, bekende weg. Het werd voor mij al snel duidelijk dat het anders moest. Als ik dit vak nog jaren wilde uitoefenen, dan moest ik een manier bedenken om op gewicht te blijven.

Op gewicht blijven met Slinc.

Dat was mijn turning point. Ik ontwikkelde voor een programma dat werkt om je gewicht goed gelijk te houden. Ik ben daar zelf het levende bewijs van. Ik ben al sinds 2006 op een stabiel gewicht. Uiteraard mijn 2 zwangerschappen buiten beschouwing gehouden. En ja, ook de corona lockdown niet te vergeten. Dat is voor iedereen een zeer uitzonderlijke situatie geweest. Ook ik ging voor de bijl in deze periode en dat leverde mij +6kg op. Maar die heb ik aangepakt met Fase 1 van Slinc. en inmiddels zit ik weer op mijn gewicht.

Eetschema op gewicht blijven

‘Maar hoe doe je dat dan: op gewicht blijven?’ Hoor ik je denken. Nou eigenlijk is het heel simpel, alleen moet je even weten hoe het moet. En daarbij bepalen slechts 2 regels de belangrijkste basis om het gewicht goed stabiel te houden:

  1. Wijk niet af van het basis eetschema voor op gewicht blijven
  2. Gun het lichaam de tijd om te herstellen

Eetschema op gewicht blijven

Als je de kilo’s kwijt bent en op je streefgewicht bent, houd je een basis eetschema aan voor op gewicht blijven. Tijdens Slinc. doe je dat met Fase 2 Stabiliseren. Deze fase kent andere regels en een ander basis eetschema dan Fase 1 afvallen met Slinc. Wat ook logisch is, want je hoeft niet meer af te vallen. Je wil het gewicht stabiliseren.

Op gewicht blijven met 80 / 20

Om een goede balans in je gewicht te krijgen, is de juiste verhouding van eten 80% voedzaam en 20% niet-voedzaam. Om te begrijpen hoe je goed op gewicht blijft, is het belangrijk om te weten waar het fout gaat.

Voor het gemak, vergelijk ik hierbij het lichaam met een stoomtrein. Stel de stoomtrein rijdt op 120km per uur. Om hem op die snelheid te houden, gaan er 80% kolen in de stoomtrein. Er zit ook 20% restafval zoals papier, plastic, ijzer etc. tussen, dat noem ik voor het gemak: rotzooi. Omdat de stoomtrein voldoende brandstof binnenkrijgt, functioneert hij goed.

Voor het lichaam is brandstof alles wat voedzaam is, zoals fruit, groente, volkoren producten, noten, vette vissoorten, vlees en (plantaardige) zuivelproducten. Om dus goed te kunnen blijven functioneren, is het nodig om 80% voedzaam te eten. Verder mag je 20% rotzooi binnenkrijgen, zoals snoep, friet, pizza, alcohol, chips etc. Dit brengt het lichaam niets voedzaams, het verzwakt het lichaam of brengt het zelfs schade toe.

Op gewicht blijven na koolhydraatarm dieet

Maar waar gaat het dan mis als een vrouw op gewicht wil blijven?

Dit herken je vast: van die weekenden dat je veel te veel doet. Misschien ook wel veel meer dan dat je je had voorgenomen. Het was én de borrel én een etentje én een stuk taart op de verjaardag. Dat gebeurt, geloof me, dat gebeurt mij ook!

Gevolg is wel dat je je op maandag enorm opgeblazen voelt. En dat gevoel moet meteen weg. Dus wat doe je? Terug grijpen naar wat je kent van je dieet. Of dat nu Slinc. is of een ander dieet.

Te weinig eten

Uit een paniekreactie ga je weer crackers eten of laat juist koolhydraten helemaal weg. Je verlaagt daarmee dus je voedzame basis. Het lichaam krijgt minder brandstof binnen, maar wel meer rotzooi. Tegelijk verlang je wel van jouw lichaam dat die precies hetzelfde blijft doen. Dat gaat dus niet.

Je kunt niet met minder brandstof (70%) méér rotzooi (30%) verwerken én tegelijkertijd ook nog eens een hoge verbranding vasthouden (120 km per uur).

Vragen om voedingstoffen

Het lichaam werkt enorm ingenues en wil het voor je oplossen, maar daar heeft het lichaam wel brandstof voor nodig. Dus wat doet je lichaam: die gaat vragen om meer voedingstoffen. Omdat jij blijft volhouden met minder eten, gaat het lichaam roepen en uiteindelijk zelfs schreeuwen. Dat vertaal jij op woensdagavond in: ik trek het niet meer, ik trek alle kasten open en vreet alles wat los en vast zit.

En dan wordt de verhouding zo scheef (60-40) dat kan het lichaam niet meer bolwerken. Dat is het moment dat het lichaam vetten gaat opslaan en jij dus in kilo’s weer aankomt.

Na afvallen op gewicht blijven

Wijk dus niet af van het basis eetschema voor op gewicht blijven

Dus de clu van op gewicht blijven is: blijfff van de basis aan brandstoffen af. Wijk niet af van het basis eetschema voor op gewicht blijven.

Hoe slecht het weekend ook was, hoe opgeblazen je je ook voelt: ontbijt zoals je gewend bent. Ga niet paniekerig heel licht ontbijten of lunchen. Hoe zwaar je je ook voelt of wat de weegschaal ook zegt. Het is juist belangrijk dat het lichaam blijft voorzien van brandstof.

Gun het lichaam tijd om te herstellen

Het is dus belangrijk dat je niet afwijkt van het basis eetschema voor op gewicht blijven. Daarnaast is er nog een tweede belangrijke regel voor een stabiel gewicht: gun je lichaam de tijd om te herstellen.

Het weekend begint vaak op vrijdagavond met borrelen. Dus we doen er eigenlijk 3 dagen over om ons zo tonnetje rond te voelen. Hoe fair is het dan eigenlijk dat wij van ons lichaam verwachten dat dat gevoel in 1 dag weer weg is?

Als je lichaam er 3 dagen over doet om jou zo een gevoel te geven, gun het lichaam dan ook 3 dagen de tijd om van dat gevoel af te komen.

Denk niet korte termijn. Durf lange termijn te denken.

Op gewicht blijven

Stabiel gewicht met Slinc. Fase 2 Stabiliseren

Vind jij het moeilijk om na afvallen op gewicht te blijven? Fase 2 Stabiliseren met Slinc. geeft jou begeleiding in het op gewicht blijven. Er zit een duidelijk eetschema voor op gewicht blijven bij met alle regels. Je kunt Fase 2 zelfstandig volgen of onder begeleiding van een Slinc. coach.

Afvallen hoef je niet alleen te doen

Doe het samen met Slinc. en Rachel Hulshof

“Ik begeleid al meer dan 15 jaar met veel enthousiasme vrouwen in afvallen met Slinc. Je raakt gemotiveerd omdat je snel afvalt, maar toch normaal eet. Reken af met frustraties en eetbuien en geniet van gezond en lekker eten.”

Help mij afvallen
Lees ook

Reageer op dit bericht