gratis verzending & volgende dag in huis

Sporten en gezond eten om af te vallen, toch?

Sporten en gezond eten om af te vallen, toch?

Geplaatst op 29 augustus 2018 in categorie Inspiratie & Motivatie

Gezond eten en sporten doen we hoofdzakelijk met het doel om af te vallen. Maar wat daarna? Kunnen we dan gewoon ophouden met sporten of ophouden met gezond eten? Nee, natuurlijk niet, het moet een levensstijl worden. Dat weten we allemaal wel rationeel, maar toch krijg ik een verbaasde blik als ik mijn trommeltje met groente open trek met de lunch: “Ben jij nou nog steeds aan de lijn Rachel?”

We weten dus rationeel wel dat het een levensstijl moet worden, maar toch zit het niet zo in ons systeem. Want gezond eten doe je als je aan de lijn bent, blijkbaar. Tijdens Slinc. eet je in de middag groente. Groente zorgt voor veel vezels en anti oxidanten en is laag in calorieën. Perfect dus om ook na het lijnen te blijven doen. Maar wie doet dat? Jij?

Zien we gezond eten niet eigenlijk als straf en doen we het alleen als we aan de lijn zijn? Of kost het misschien allemaal teveel moeite, zorgen voor jezelf?

Ik loop 3x in de week hard in het park. Er kwam mij afgelopen zondag een vrouw tegemoet gerend die wat zwaarder was en ik zag de verbazing in haar ogen. Ik herkende de blik, want die had ik in een ver verleden ook. De verbazing: “Waarom loop jij in godsnaam hard als je slank bent?” Want waarom zou je in godsnaam moeten sporten als je al slank bent?

We geven beweging en gezond eten een verkeerde mentale label. Het is niet alleen bedoeld om af te vallen. Het is belangrijk dat je daar anders over nadenkt, omdat het iets is wat een basis moet blijven in je leven. Letterlijk een levensstijl. Dus als jij met lange tanden aan de groente zit ‘omdat het moet’ dan ga je het nooit redden. Als je dat beeld erbij hebt, dan voelt het als straf. ‘Zit ik weer met mijn groente, moet ik weer sporten.’

Besef dat het onderhouden van je gewicht, je gezondheid ondersteunen, je lichaam in conditie houden, je stofwisseling optimaal houden, je weerstand hoog wilt houden, wel iets van je vraagt. Het is nodig dat je blijft bewegen en gezond blijft eten. Dat mag uiteraard in een andere dosering dan tijdens het lijnen, maar het blijft je basis. Een nieuwe levensstijl.

Dus als je start met lijnen, ga genieten van je beweging, van je gezonde eten. Want dit is hoe je de rest van je leven voor jezelf mag zorgen als je wilt behouden wat je hebt bereikt.

Lees ook

Reageer op dit bericht