Afval tip 3: Eén broccoli per week
Broccoli heeft zoveel gezondheidsvoordelen dat het zich met recht een groene held mag noemen. Broccoli steekt boven andere groente uit door zijn bommetje vezels, vitamines en mineralen. Mijn advies is om elke week één broccoli te eten.
Dankzij de stof suffragaan is broccoli ook echt een boost voor het immuunsysteem. Ook zou het eten van broccoli een positief effect hebben op het voorkomen van kanker. Allemaal goede dingen dus. Je kunt deze groente op zoveel verschillende manieren klaarmaken, waardoor je net elke keer een andere smaaksensatie krijgt. Je kunt broccoli stomen, koken, roerbakken of in een stamppot verwerken. Ook kun je broccoli prima rauw eten. Probeer eens een paar kleingesneden roosjes in je groentebakje voor bij de lunch. Recept idee? Bekijk hier broccoli stamppot.
Afval tip 4: Gebruik kaneel
Kaneel werkt bloedsuikerspiegel verlagend. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je beter en sneller afvalt. Daarnaast is kaneel een zogenaamd ‘verwarmd kruid’. Zeker in de koude maanden is het heerlijk om te gebruiken omdat dit kruid zorgt voor een betere doorbloeding. Het heeft letterlijk een verwarmend effect en werkt daarmee ondersteunend voor een betere spijsvertering en dus ook een betere vetverbranding. Een perfect kruid dus om tijdens een dieet te gebruiken. Kaneel is tevens een anti-oxidant. Het neutraliseert giftige stoffen in het lichaam en vrije radicalen, wat bijdraagt aan het afvallen.
Gebruik kaneel bijvoorbeeld door de kwark of yoghurt samen met schep muesli. Doe er nog een appel in stukjes doorheen en je hebt de smaak van een appeltaartje.
Afval tip 5: Geen granola, maar muesli
Zelfgemaakte granola is super hip met muesli, noten, kokosolie en agavesiroop of honing. Maar elke vorm van suiker herkend het lichaam maar op 1 manier: suiker. Zeker als ontbijt zou ik dit niet adviseren. Je start de dag hierdoor met een hogere bloedsuikerspiegel. Daarnaast is het vetgehalte door de (kokos)olie hoog en daarmee ook de calorieën.
Als alternatief adviseer ik om alleen de muesli en noten te gebruiken. Dit is een gezonde keuze van veel vezels, eiwitten en gezonde vetten. Mis je de knapperige bite? Gebruik dan ook wat zaden en pitten.
Afval tip 6: Zoete aardappel in plaats van aardappel
Gebruik in plaats van de gewone aardappel wat vaker de zoete aardappel. De benaming is heel misleidend, want de zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een wortel van een plant. En die verwarring is jammer, want de zoete aardappel is een slankere en gezondere keuze dan een aardappel, zeker als je wilt afvallen. De zoete aardappel bevat complexe koolhydraten die geleidelijk worden afgegeven in ons lichaam waardoor er weinig bloedsuikerspiegel schommelingen plaatvinden. De energie in een normale aardappel komt dus veel sneller in ons bloed en dat zorgt voor bloedsuikerpieken. Deze pieken zijn slecht voor onze gezondheid; je komt er sneller van aan en het belemmert de vetverbranding.
In vergelijking met een aardappel zijn de voedingswaardes wel ongeveer hetzelfde, maar zit er in een zoete aardappel 2x meer voedingsvezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Je hebt dus minder snel honger. Je houdt je bloedsuikerspiegel meer stabiel en je zit er lang van vol.
Ideeën opdoen? Probeer eens deze prei ovenschotel met zoete aardappel en kabeljauw of deze shakshuka met zoete aardappel
Afval tip 7: Drink geen smoothies
Smoothies zijn in, vooral groene smoothies. Maar zijn al die vloeibaar gemaakte groente en fruit eigenlijk nog wel goed voor ons? Door alles vloeibaar te maken, sla je één hele belangrijke stap over in onze vertering, namelijk kauwen. De enzymproductie in je mond zet de eerste stap in een goede vertering. Je hebt deze enzymen nodig om zetmeel en fruitsuikers te kunnen verteren.
Onverteerde suikers komen in de darmen en zorgen voor een vermenigvuldiging van slechte bacteriën. Dat geeft een opgeblazen gevoel en veel lucht. Een overhand in slechte bacteriën verslechterd tevens het immuunsysteem. Dus ondanks dat smoothies ‘in de mode zijn’ adviseer ik liever de ouderwetse manier van kauwen. Drink geen groente en fruit, maar kauw en eet het.
Afval tip 8: Stamppot met bloemkool
Tijdens de winterdagen eten we als Hollander graag stamppotten. We denken als vrouw dat je aankomt van het eten van veel stamppot, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt stamppotten met wat simpele aanpassingen net zo smakelijk houden, maar wel met minder calorieën en/of zout.
Vervang eens de helft van de aardappelen door een halve bloemkool. Je proeft het niet, maar het scheelt je de helft aardappelen en je krijgt tegelijk meer groente binnen. De andere helft van de bloemkool kun je voor je rauwkost in de middag gebruiken bij de lunch.
Vervang spekjes door geruld gehakt of blokjes achterham. En de verse worst of rookworst door een tartaartje. Kneed door het tartaartje een klein gesneden ui voor een extra lekker smaak. Lekker met een beetje mosterd erbij. Probeer eens deze slanke hutspot of winterse boerenkool stamppot
Afval tip 9: Tanden poetsen na het eten
Heb je meteen na het eten behoefte aan wat zoet? Je hebt net gegeten maar toch heb je heel erg behoefte aan een dropje of snoepje. Poets dan je tanden of neem even een suikervrij mintje. Door frisse smaak in je mond verdwijnt de trek.
Zoete trek na de maaltijd komt vaak doordat je teveel schommelingen hebt in je bloedsuikerspiegel. Met afvallen met Slinc. leer je hoe je je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk kunt houden.
Heb je vooral zin in chocola na het eten? Dan heb je zeer waarschijnlijk een magnesium tekort. Eet dan meer noten, zaden en groene groenten of vul je multivitaminen aan met een magnesium supplement.