gratis verzending & volgende dag in huis

Afvallen na je 40ste

Afvallen na je 40ste

Geplaatst op 06 maart 2023 in categorie Up close & personal

Rachel Hulshof Slinc.Afslankcoach Rachel Hulshof

Ik weet nog goed toen ik startte als afslankcoach. Ik was 28 jaar en vrouwen van 40 jaar en ouder waarschuwde mij: ‘Wacht maar Rachel tot je veertig bent. Afvallen na je 40ste gaat niet meer zo makkelijk.’

In mijn 28-jarige jeugdige lijf en met alle kennis over voeding wuifde ik dat weg. Ik was ervan overtuigd dat het een kwestie was van je eetritme aanpassen. Ik zag tenslotte ook genoeg dames boven de 40 jaar onder mijn begeleiding goed afvallen met Slinc. Dus onzin dat je boven je 40ste niet goed kunt afvallen.

Afvallen 40 jaar

Tot ik zelf die leeftijd bereikte. In 2017 werd ik op 6 december 40 jaar. Ik was speciaal voor mijn veertigste jaar nog wat kilo’s afgevallen, want ik wilde smashing die 40 in. Mijn doel was overigens (voor het eerst in mijn leven) onder de 60 kilo, maar ik ben op Sinterklaasavond bezweken voor chocolade pepernoten. Dus de weegschaal liet mij exact 60.0kg zien, maar niet lager. Maar dat terzijde ;-))

Verandering lichaam vrouw 40 jaar

Alle clichés over afvallen na je 40ste zijn (helaas) uitgekomen. Maar ook andere confronterende veranderingen. Zo had ik ineens knimpels. Weet je wat dat is? Dat zijn rimpels boven je knieën. Wist ik ook niet hoor, maar van de een op de andere dag waren ze er ineens.

Alsof zwaartekracht een afspraak heeft met een vrouwenlichaam tot je veertigste jaar. ‘Tot je veertigste hou ik het vol en dan is het over.’ Ik voelde me net assepoester waarbij om 00.00 uur het sprookje ineens voorbij was. De koets weer een pompoen en weg prinsessenjurk. Weg strakke benen, hallo knimpels.

Ik word steeds dikker zonder meer te eten

Voedingsschema vrouw 40 jaar

Ik zag mijn huid meer verslappen, maar wat ik nog veel erger vond, is dat ik merkte dat mijn trucje van afvallen niet meer werkte. Ik bleef voor mijn 40ste goed op gewicht door doordeweeks een gezond voedingsschema aan te houden. In de weekenden deed ik dan altijd ‘wat meer’. Dronk ik een wijntje, at ik een frietje dat soort dingen. Zoals ik vrouwen boven de 40 jaar ook adviseer in een voedingsschema, zo pas ik dat ook toe voor mezelf om goed op gewicht te blijven. Practise what you preach.

Maar vooral de laatste 2 jaar (ik ben inmiddels 45 jaar) merk ik dat mijn lichaam anders reageert. Ik heb langer de tijd nodig om te herstellen. Niet alleen in gewicht overigens, ook een avondje doorzakken, daar moet ik echt van bijkomen. Maar daar waar ik één weekend normaliter kon compenseren met goede, voedzame doordeweekse dagen, merkte ik nu dat dat niet meer werkte. Deed ik dus precies hetzelfde als voorheen, hield ik hetzelfde voedingsschema aan, was de uitkomst op de weegschaal niet hetzelfde.

Ik word steeds dikker zonder meer te eten

Ik heb het vrouwen in mijn voedingsbegeleiding zo vaak horen zeggen na hun 40e jaar: ‘ik word steeds dikker zonder meer te eten.’ En nu ervaarde ik het zelf aan den lijven. Mijn voedingsschema was onveranderd, mijn weekenden zagen er hetzelfde uit én toch bleef mijn gewicht niet stabiel. Ik zag mijn gewicht langzaam omhoog gaan na mijn veertigste en vooral de laatste 2 jaar.

Hoe komt het eigenlijk dat je na je 40e makkelijker aankomt als vrouw? Als voedingsdeskundige weet ik (feitelijk) wat er gebeurt met het lichaam van een vrouw boven de 40 jaar. Je houdt hetzelfde voedingsschema aan als altijd en toch kom je ineens aan.

Aankomen na je 40ste

Aankomen als vrouw na je 40ste komt omdat je spiermassa langzaam afneemt. Spiermassa kost het lichaam energie. Dus als dit afneemt, neemt ook de caloriebehoefte van het lichaam af. Je hebt dus minder calorieën nodig. Als je dus hetzelfde blijft eten als je altijd deed, gaat het gewicht omhoog. Om te voorkomen dat je aankomt na je 40ste is het dus nodig om je voedingsschema aan te passen.

Daarnaast neemt bij een vrouw vanaf haar veertigste de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen af. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je als vrouw in de overgang komt. Dalende oestrogeen zorgt voor meer vetopslag, vooral rond de buik. Gewichtstoename is een van kenmerken van premenopauze.

Dit proces verschilt natuurlijk per vrouw. Je kunt hier na je veertigste als iets van merken, andere vrouwen merken het pas tegen de tijd dat ze 50 wordt.

Premenopauze 40 jaar

Premenopauze 40 jaar

Ik weet feitelijk hoe het (vrouwelijk) lichaam werkt, maar het zelf ervaren, is toch andere koek. Ik heb hier echt wel even moeite mee gehad. Mijn gewicht ging langzaam omhoog en ook mijn haar werd ineens dunner. Is dit het dan, de premenopauze? Het zou zomaar eens kunnen.

Als ik mijn gewicht dus stabiel wil houden, dan zal ik mijn voedingsschema moeten aanpassen. Maar wat houdt dat dan in, hoor ik je denken? Hoe ziet een voedingsschema eruit van een vrouw van 40 jaar?

Wat het belangrijkste is als je wilt afvallen als vrouw na je 40ste is dat je dus iets anders gaat doen dan je gewend bent. Want daar komt je dus (langzaam) van aan! Als je blijft doen wat je altijd deed, gaat er niets veranderen. Eet je altijd yoghurt met havermout als ontbijt? Hartstikke gezond hoor, maar je wil het lichaam triggeren om harder te gaan werken, het moet in beweging komen. Voor vetverbranding moet het lichaam namelijk hard werken. Mijn advies is dus: ga vooral iets anders doen dan je nu doet.

Afvallen na je 40ste, hoe pak je dat aan?

Mijn advies is dat je een ander voedingsschema aanhoudt dan je gewend bent. Weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Slinc. maakt het makkelijk voor je. Met een duidelijk en makkelijk voedingsschema als vrouw van 40 jaar of ouder.

Ik begeleid al meer dan 15 jaar vrouwen succesvol in afvallen, ook vrouwen boven de 40 jaar. Zo zorg je ervoor dat de stofwisseling omhoog schiet. En nu ben ik zelf een vrouw van 45 jaar en ben ik as-we-speak zelf weer even aan het Slincen om mijn 40+ kilo’s kwijt te raken.

Met Slinc. eet je regelmatig over de dag, waardoor de stofwisseling omhoog schiet. En dat is wat je wil, want dan gaat ook de vetverbranding omhoog. Je ziet de kilo’s verdwijnen.

Je eet lager in calorieën, maar de aanvulling van plantaardige supplementen zorgen ervoor dat je geen honger hebt en verantwoord afvalt. Dat wil jij toch ook? Maak die start met Slinc. en pak die kilo’s aan. Als ik het kan, kan jij het ook.

JA! Ik wil afvallen na mijn 40ste!

Aankomen na je 40ste komt omdat bij een vrouw de aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen afneemt. Dalende oestrogeen zorgt voor meer vetopslag, vooral rond de buik. Daarnaast neemt spiermassa langzaam af naarmate je ouder wordt, waardoor de caloriebehoefte omlaag gaat. Als je dus hetzelfde blijft eten als je altijd deed, gaat het gewicht omhoog.

Als je blijft doen wat je altijd deed, gaat er niets veranderen. Eet je altijd yoghurt met havermout als ontbijt? Hartstikke gezond hoor, maar je wil het lichaam triggeren om harder te gaan werken, het moet in beweging komen. Voor vetverbranding moet het lichaam namelijk hard werken. Mijn advies is dus: ga vooral iets anders doen dan je nu doet. Pas je voedingsschema aan.

Een van de symptomen van de premenopauze is gewichtstoename door de dalende oestrogeen productie. Naast aankomen in gewicht zijn andere symptomen van de premenopauze: dunner wordend haar / haarverlies, gewrichtspijn, nachtelijk zweten en lager libido. Een vrouw kan al vanaf haar 40ste jaar symptomen hebben van premenopauze.

Een goede verdeling van eetmomenten over de dag, het liefst elke 2 tot 2,5 uur eten. Zorg dat je gedurende de dag alle macronutriënten in de juiste verhouding binnenkrijgt: koolhydraten, eiwitten en vetten. Het lichaam heeft alle voedingstoffen nodig voor een hoge(re) verbranding en dus ook vetverbranding.

Afvallen na je 40ste

Afslankcoach Rachel Hulshof

Hi! ik ben Rachel Hulshof, afslank- en voedingscoach. Ik begeleid al meer dan 15 jaar vrouwen in afvallen met Slinc. in mijn afslankstudio in Eindhoven en online met Slinc. Zelf verloor ik 19 kilo met Slinc. en dat inspireerde mij dat om zelf vrouwen te helpen in hun strijd met de kilo’s. Ik ben nu na jaren nog steeds op gewicht en heb mijn balans gevonden in voeding. Met afvallen met Slinc. help ik je afvallen na je 40ste.

Lees ook

Reageer op dit bericht