gratis verzending & volgende dag in huis

Daar word ik nou enthousiast van!

Geplaatst op 02 juni 2015 in categorie Up close & personal

Ik ben als ervaringsdeskundige voor veel vrouwen een inspiratie om af te vallen. Maar net zo goed als dat ik een inspiratie ben voor anderen, zoek ik ook altijd nog inspiratie! Zo heb ik recent 2 boeken gelezen waar ik helemaal enthousiast over ben.

Het boek van Amber Albarda: Eet jezelf mooi, slank en gelukkig. Fantastisch boek. Zij gaat terug naar de zogenaamde ‘oervoeding’; onbewerkte producten, producten waar niets uit is gehaald en niets is ingestopt. Geen kunstmatige rotzooi, ellelange ingrediëntenlijstjes maar gewoon eten rechtstreeks uit de natuur. Wat zit er in een appel? Appel. Wat zit er in een komkommer? Komkommer.

Voor mij nog een tikje te extreem om helemaal zo te gaan eten als zij aangeeft, maar wát een waarheid over eten staat er in dit boek. Ik werd gewoon boos over hoe de enorme misleiding die er is door de gigantische voedselindustrie. Grote voedselconcerns hebben niet het beste met ons voor als je extra vitamine C toevoegen of geur- en kleurstoffen achterwege laten. Aan de andere kant stoppen ze er weer andere rotzooi in. Het is pure misleiding; het draait allemaal om geld en winst maken en dat gaat ten koste van onze gezondheid.

Shockerend vond ik het verhaal over suiker, wat voor enorme gif dat is voor je lijf. Wat het allemaal kapotmaakt en ontregelt. Als je dat verhaal leest, is er maar 1 conclusie mogelijk: verbieden!

Maar ze laat niet alleen zien wat er allemaal fout en slecht is, ze vertelt op een lerende manier wat voeden van je lichaam nu precies inhoudt. Hoe fantastisch het lichaam in elkaar zit en functioneert als je op de juiste manier eet.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik meteen ga eten zoals mevrouw Albarda aangeeft. Ik vind belangrijk dat je je goed voelt bij wat je eet. Ik heb het boek gelezen toen in op vakantie was en ik durfde nog geen hamburger meer te eten! En ik zou beter geen brood meer moeten eten, maar ik ben gek op brood!

Mijn boterhammen ’s ochtends en ’s middags daar word ik echt blij van! Heerlijk met 48+ kaas, dan zijn het gewoon net gebakjes. Dat zou ik volgens Amber Albarda juist niet moeten doen, maar een salade met quinoa en avocado eten (wat ik overigens ontzettend lekker vind). Maar ik ben op dat moment vooral bezig met de gedachte: ‘ik zou liever nu een boterham eten.’ En dan creëer je eigenlijk dus het placebo effect. Als je gedachte niet samengaat met het gevoel dat je krijgt van eten, dan gaat die avocado nooit zo goed doen voor mijn lichaam als dat een boterham dat zou doen. Je hoofd heeft invloed op hoe je eten smaakt en hoe je verzadigingsgevoel is. Dus als die twee niet hetzelfde denken en voelen, dan gaat het mis. Daar ben ik van overtuigd.

Je moet een goed gevoel hebben bij wat je eet. Tenzij je noodgedwongen anders moet eten in verband met een allergie of intolerantie, dat is uiteraard een ander verhaal.

Dat wil niet zeggen dat je een gedachte over eten niet kunt veranderen. Een positieve gedachte bij eten kun je wel degelijk beïnvloeden door allereerst te begrijpen wat voeding is en wat het doet voor je lichaam. En daar is dit boek van Amber Albarda heel goed voor. Om een andere kijk te krijgen over eten. En er juist een positief gevoel bij te krijgen in plaats van weerstand. Absoluut een aanrader!

Amber Albarda vertelt vooral over eten en hoe je lichaam reageert, maar nog meer gedetailleerd vertelt de Duitse geneeskunde student Giulia Enders over wat er gebeurt in je lichaam met eten. De mooie voedselmachine (De charme van je darmen) is een ontzettend makkelijk leuk en leesbaar boek met veel humor over onze darmen. Op een hele simplistische en humoristische manier legt Giulia Enders uit wat onze darmen nu precies doen. Ik heb echt enorm zitten lachen over scheten, poep en krampen. Geweldig haha!

Het belangrijkste punt uit dit boek is hoezeer wij dit orgaan onderschatten terwijl het zo’n cruciale rol speel in ons hele systeem. In onze darmen, daar gebeurt het allemaal. Daar is de opname van voedingsstoffen, maar ook van bacterieën en virussen. Dus als je niet goed zorgt voor je darmen, hoe lager je immuunsysteem, hoe meer je ziek bent of lichamelijk klachten krijgt. Vermoeidheid, huidklachten, hoofdpijn en migraine, broze nagels, haaruitval etc. Veel van onze lichamelijke klachten zijn terug te herleiden naar het niet goed verzorgen van je darmen.

Maar waar ik helemaal van stond te kijken, is de bewezen invloed van je darmen op je hersenen. Je hersenen sturen je darmen niet aan, maar andersom! Zo kun je jezelf dus letterlijk een depressie eten. Fascinerend! Maar nog veel belangrijker: dus ook vóórkomen!

Door de leuke en vlotte schrijfstijl lees je dit boek bijna als een roman. Het is niet alleen belangrijk om goed te eten, het is zeker net zo belangrijk om te weten (en echt te voelen!) wáarom we gezond moeten eten. Dus met deze 2 boeken is je cirkeltje eigenlijk rond.

Ik vergaar zoveel mogelijk kennis en enthousiasme om mezelf te blijven voeden (leuke woordspeling ;-)) om goed voor mezelf te blijven zorgen. Alleen op die manier kom je sneller tot je eigen kern, je eigen vuur om anders te willen, anders te gaan eten en jezelf anders te gaan verzorgen. En daar dragen deze boeken positief aan bij.

Lees ook

Reageer op dit bericht