gratis verzending & volgende dag in huis

Zakynthos wat is er te doen?

Blue caves naar Shipwreck Beach

Geplaatst op 31 augustus 2021 in categorie Up close & personal

Zakynthos: alle tips op een rij

Dit Grieks eiland behoort tot de Ionische eilanden en ligt voor de kust van het vaste land van Griekenland. In tegenstelling tot de eilanden Kos, Rhodos en het meest zuidelijke Kreta die voor de kust van Turkije liggen in de Egeïsche zee. Je bent in een kleine 3 uur al op Zakynthos (onze heenvlucht was zelfs 2 uur en 40 minuten).

Dit eiland is ontzettend groen door de enorme regenbuien in de maanden januari en februari. Er valt in 2 maanden net zo veel regen als in Nederland in 1 jaar. Maar de zomers zijn heerlijk warm en dit jaar was het extreem heet. Met temperaturen boven de 40 graden was dit de warmste zomer sinds bijna 30 jaar geleden op Zakynthos.

Porto Xigia Sulfur beach

 

Echt dorpjes bezoeken of wandelen was er daarom niet bij. Het extreem hete weer beperkte ons tot bezoekjes aan het strand, verkoeling zoeken in de zee en boottochtjes. Tegelijk is dit juíst waar dit eiland om bekend staat: prachtige stranden en baaitjes met helder blauw water. En natuurlijk de zee schildpadden en blue caves. Wij hebben echt de leukste plekjes ontdekt, die nergens worden aangeraden, maar zo ontzettend de moeite waard zijn om naartoe te gaan. Ben jij ook op zoek naar de pareltjes, maar heb je geen zin in zo’n massaal toeristische bedoeling? Ik zet ze voor je op een rij.

Wat moet je zeker doen op Zakynthos?

Huur een auto 

Als je dit eiland bezoekt, adviseer ik echt om een auto te huren. Ik vond het rijden op dit eiland echt een verrijking van de vakantie en een leuke afwisseling op het strandleven. Zo’n klein eiland en dan zoveel diversiteit. Je rijdt tussen de vele olijfgaarden zo de meest knusse dorpjes door (waar je ook even een koffie stop kunt doen). Verder kent dit eiland bosrijke wegen, rotsachtige panorama’s en een prachtige kustlijn. Ik vind het autorijden echt een attractie op zich. Je kunt hier rustig een ochtend touren. Zo zijn we naar het uiterst idyllisch Keri beach gereden waar we in een breakfast tentje een koffie hebben gedronken. Via het dorpje Keri zijn we teruggereden.

Keri Beach

Je moet het wel durven trouwens met hele smalle weggetjes waarvan je denkt: ‘Je moet hier geen tegenligger tegenkomen’ tot de meest steile hellingen waarbij in zelfs in de koele airco het angstzweet onder mijn oksels stond. Maar goed, ik ben dan ook totaal geen held in de auto 😉 Vooral de rit naar Dafni beach vond ik echt billenknijpend spannend. En dan zie je scooters en quads voor je rijden. Op zo’n steile grevelweg en blote benen op zo’n kwetsbaar scootertje. Daar gebeuren ook echt de nodige ongelukken mee. We hebben het gezien bij 2 jongens in ons hotel, enorme schaafwonden op armen en benen. En dan kun je dus niets meer, niet zwemmen, niet in de zon, dan is ook wel gewoon echt meteen je vakantie verpest. Ook onze reisorganisatie Sunweb raadt het huren van een scooter of quad echt af omdat daar gewoon te vaak ongelukken mee gebeuren.

Wij zitten zelf in Laganas in hotel Illios. Echt een heel cozy, kleinschalig hotelcomplex waar veel Nederlanders zitten. De hotelmanager Viktor is heel behulpzaam en heeft ons veel tips gegeven om te bezoeken. Laganas is een perfecte uitvalbasis, maar mist zelf wel die typische Griekse sfeer. Laganas is wat groter en is gericht op jongeren en uitgaansleven. Er is 1 grote straat met bars en clubs. Het struinen door straatjes met souvenirwinkeltjes is er hier niet bij. Voor eettentjes zit je het leukste aan het strand of bij Panos net achter ons hotel.

Maak een boottocht

Die worden eindeloos aangeboden. Wij hebben er 3 gedaan. Mijn voorwaarde voor een boottocht is dat die maximaal een halve dag mag duren. Ik weet uit ervaring van eerdere boottochten dat ik zo’n 3 uur op een boot wel echt de max vind. Dus de lange boottochten van 5 tot 6 uur die vertrekken vanuit het noordoostelijke Agios Nikolaos vallen voor mij af. Die varen om het eiland heen (de noordelijke punt), voorbij de blue caves naar shipreck island. Wij gaan daarom voor de optie om vanuit het zuidelijke Porto Vromi te vertrekken.

Boottocht Shipreck beach (Navagio Beach)

Wij vertrekken vanuit het prachtige Port Vromi. De rit ernaartoe was echt heel met veel bochten en geslinger, dus laat je kinderen niet naar een beeldscherm turen, want dan worden ze heel misselijk. Het startpunt (een klein strandje) is ook weer verbluffend mooi met oogverblindend mooi water. De boot vertrekt om 12.30 uur eerst naar Shipreck beach.

Porto Vromi Porto Vromi

Er vertrekken ook boten in de ochtend naar dit eiland, maar dan staat er nog geen zon op en dan mis je ook echt de betovering van het prachtige water hier. Ik noem heel vaak het mooie helderblauwe water, maar hoe de kleuren samenkomen op dit eiland is echt onwerkelijk. Het witte van de kalkstenen rotsen, het aquablauwe water met het witte strand is echt bizar perfect mooi.

Shipwreck boottocht blue cave

Shipwreck boottocht blue cave

Shipwreck Beach

Prachtig mooi. Dat hele schipverhaal kan me dan wel een beetje gestolen worden, daar denk ik dan weer het mijne van, maar het geeft zeker een betoverende setting. Je kunt dit strand ook van bovenaf fotograferen (dé foto die je overal op google vindt zodra je Zakynthos intikt) maar die hele slingerweg nog een keer afleggen, daar hebben wij niet zoveel zin in. Want daar kun je alleen met de auto komen.

En voordat je jezelf en je gezin op een onbewoond eiland voorstelt: die bubbel moet ik helaas met heel veel toeristen doorprikken. Het kriejoelde echt van bezoekers. Dat was wel echt minder, maar ondanks dat had ik dit niet willen missen.

De rit terug wordt versierd met een tocht langs blue caves en 2 stops waar we mochten zwemmen. Fantastisch om van die boot te springen in zo’n ontzettend prachtige omgeving. Water waar je tot de bodem kunt kijken zo helder. Ik vond dit echt waanzinnig mooi en gaaf!

Shipwreck boottocht blue cave

Ik vond deze boottocht van alle 3 de allermooiste. Misschien ook wel omdat het de eerste was en dat je dan nog verrast bent van dat enorm blauwe water, maar ook omdat ik deze boottocht heel compleet en meest divers vond.

Tip: neem eten mee, want er is bij het vertrekpunt in Port Vromi alleen een keet waar je wat voorverpakte broodjes kunt kopen en verder op de boot of op Shipreck beach is er niets. Neem wat fruit mee, een broodje en wat zouts als pinda’s of chips. Altijd lekker als je zo wat gezwommen hebt.

Boottocht naar Turtle Island (Marathonisi)

Deze vertrekt vanuit de haven bij Cameo Island. We hebben deze tour geboekt via Sunweb en worden dus netjes opgehaald met een busje. In de haven zien we al 2 hele grote schildpadden rond de aangemeerde boten zwemmen. Heel gaaf! Maar tegelijk besteden we er weinig aandacht aan met het idee: want die zien we zo nog genoeg. Nou dat viel tegen. Je vaart dus met de boot met alle opvarenden op zoek naar een schildpad. Hoe herken je ze? Heel makkelijk eigenlijk: cirkelen er 3 of meer boten rondom 1 plek dan zit daar een schildpad. En zo ging het dus. 5 boten met toeristen, allemaal hevelend naar 1 kant, want iedereen wil een blik op die grote vlek op de bodem van de zee. ‘Dat is toch een steen? Nee dat is een schildpad.’ Ze wachten tot de schildpad een keer boven water komt om adem te halen in 3 seconden om vervolgens weer naar de bodem te duiken. Dat was het.

Het zal er zeker per boottocht anders aan toe gaan, want die dieren laten zich natuurlijk niet sturen. Misschien heb je geluk en zie je er veel meer en beter, maar dit was het voor ons. Ik vond het persoonlijk weinig charme hebben. Ik had dat plaatje in mijn hoofd weer wat romantischer gemaakt dan de toeristische werkelijkheid is. We hebben gelukkig onze schildpadervaring van Cameo Island en Porto Roxa.

Maar de boottocht in zijn geheel maakte het echt wel goed. We hebben zwempauzes en mogen 2 keer door een lange donkere grot zwemmen met belachelijk blauw water, geweldig spannend! Dit is niets als je claustrofobisch bent, maar fantastisch als je avontuurlijk bent. Wat een ervaring. Je vaart overigens alleen langs het turtle island, maar bezoekt het zelf niet.

Turtle Island tour

Turtle Island tour

Heel leuk ook dat de gids vertelt over vanalles over het eiland, de inwoners, het toerisme, de schildpadden. Ik vond het ontzettend interessant en leerzaam. Ik weet dus nu hoe bepaald wordt wanneer een schildpad mannelijk of vrouwelijk is. Hoe dan, zul je denken? Nee, ik ga niet alles vertellen haha. Het blijft ook nog altijd leuk om zelf dingen te ontdekken.

De laatste boottocht maakten we vanuit Agios Nikolaos. Je komt op weg hiernaartoe voorbij Ixia beach, dus daar kun je dan ook meteen een stop maken. We maken een boottocht langs de blue caves. Je kunt hier ook zelf een bootje huren, maar daar voelen wij niets voor. Alhoewel dat echt prima kan hoor, maar wij varen zelf nooit. Ook weer echt prachtig en leuk om gedaan te hebben. Ik vond de blue caves van onze eerste boottocht het mooiste, maar als ik de foto’s terug kijk denk ik: oh nee, dit was toch ook wel echt heel mooi.

Blue Caves Zakynthos

Blue Caves Zakynthos

Cameo Island Zakynthos

Dit is het eiland dat je op google afbeeldingen veel terug ziet komen met de houten hangbrug of de witte wapperende doeken. Het ligt vlakbij Laganas en je parkeert je auto gewoon ‘voor de deur’. Of in dit geval: voor de hangbrug. Je kunt op cameo eiland hele mooie foto’s maken en het is zeker even een bezoek waard, maar ook hier is hier, net als bij Xigia Sulfur beach het strand echt heel erg klein (ongeveer 20 meter) Voorbij de hangbrug betaal je 5 euro entree per volwassene maar daar krijg je wel een sleutelhanger met jullie foto voor terug. Dat is wel heel leuk.

Cameo Island Cameo Island

En dé tip: Bezoek dit eiland in de late middag of vroege avond, dan heb je grote kans dat je schildpadden ziet. Wij hebben er 2 gezien, waarvan 1 heel dichtbij. Dat waren onze eerste schildpadden, echt superleuk want we hadden ze zelf gespot.

Schildpadden Cameo Island

Welke stranden moet je absoluut zien op Zakynthos?

Porto Roxa Beach

Ik sta er echt van te kijken dat het hier niet ontzettend druk is. Wat een waanzinnige prachtig mooie rotsachtige baai aan de zuidkust. Er is een relaxte beachclub met de beste chicken souvlaki (die moet je echt proberen!), een duikplank, een schildpad en een perfecte windy spot voor als je toch even lekker in de zon wilt liggen. En wij worden zowaar getrakteerd op een duikshow van een gezin van vader, moeder en 3 dochters die allemaal professioneel springen. Echt waanzinnig gaaf om te zien.

Ook ‘woont’ er in deze baai een zeeschildpad die zich regelmatig laat zien. Je kunt dus echt up close zwemmen en snorkelen met dit ‘huisdier’. Ik heb zelf niet gesprongen (dan zit meteen mijn bikini in mijn nek haha) maar de kids hebben zich de hele dag vermaakt met de duikplank en de schildpad. Een baai verder Porto Limnionas Beach is meer bekend en veel drukker, maar ik vind Porto Roxa echt een onontdekt pareltje.

Porto Roxa Zakynthos

Porto Roxa Zakynthos

Op alle stranden is bedjes huren heel goedkoop. Voor ongeveer 5 euro huur je 2 bedjes en een parasol voor de hele dag. In Porto Roxa is er geen strand, maar staan de bedjes op de rotsen. Wij huren 2 bedjes bij de beachclub die aansluit op de baai met de duikplank voor 6 euro.

Porto Roxa Zakynthos

Porto Roxa

Alle andere stranden hieronder liggen aan de oostkant van het eiland.

Gaidaros Beach

Dit zandstrandje ziet er op het eerste gezicht niet heel bijzonder uit, maar is vooral heel erg leuk voor de kinderen. Er is een drijvend springkussen / hindernis parcours voor kinderen voor 5,- per kind voor de hele dag. Ze kunnen er springen, klimmen, glijden. Er zijn hier wel maar weinig bedjes te huur, dus zorg dat je er voor 11.00 uur bent als je zeker wilt zijn van bedjes.

Gaidaros Beach

Had dit water in eerste instantie meer weg van een meer dan van een zee, zien we vanaf de Gaidaros Beach Bar waar we lunchen hoe prachtig mooi van kleur dit water is. En ook het strand tentje dat hierbij zit, ziet er vanaf het strand niet heel aantrekkelijk uit, zie je dat ook hier weer schijn bedriegt. Als we eenmaal zitten, is het van binnen juist hartstikke gezellig én met het prachtige uitzicht op de helderblauwe zee. En vraag je je af waarom dit strandtentje een ezel als logo heeft; Gaidaros betekent letterlijk ‘ezel’.

Gaidaros Beach

Gaidaros Beach

We worden heel vriendelijk geholpen. Sowieso vind ik het ontvangst overal heel warm en hartelijk. De Grieken zijn echt heel vriendelijk en ontzettend blij dat je er bent als toerist.

Porto Azzuro

Banana beach is groot opgezet en wordt dan ook druk bezocht. Je kunt hier allerlei watersporten doen. Zelf kiezen wij voor het meer kleinschaliger en cozy strandje Porto Azzuro.

Porto Azzuro

 

Ik vind dit echt een perfect en relaxed strandje. Er zit 1 strandtent met mooi groot opgezet terras waar je ook kunt settelen als je geen bedjes meer kunt bemachtigen. Ook is er een groot gedeelte gras, dus ook daar kun je nog je handdoek neerleggen. Maar liever lig ik op een bedje en ook hier geldt: ben er voor 11.00 uur anders zijn ze allemaal bezet. Er loopt bediening rond die aan je strandbed je bestelling komt opnemen. Voor de lunch ga je lekker op het terras zitten. Wij eten altijd vroeger (rond 13.30 uur) maar wil je later eten, dan zou ik wel even een plekje reserveren.

Porto Azzuro

Er is een rotspartij in het water waar dus ook veel vissen zwemmen, dus neem je duikbril mee. Helemaal aan het einde van het strand zit een modderpoel. Je kunt je daar insmeren met modder, dat zou goed zijn voor je huid. Tenminste, ik neem aan dat mensen het daarom doen. Ik geloof daar niet zo in dus ik heb dat rondje maar even overgeslagen haha.

Dafni beach

Ook weer zo’n schattig en kleinschalig strandje. De weg is ernaartoe is wel echt een beleving met smalle weggetjes, slingerbochten en ontzettend steile stukken. Het ontvangst is er persoonlijk door de eigenaresse van de strandtent die je een aantal dingen uitlegt over dit strand. Het valt in het national reservation gebied dus dat betekent eigenlijk dat je de natuur moet respecteren en dat het strand om 20.00 uur sluit voor de schildpadden. Ook hier is er bediening die rondloopt om je bestelling op te nemen. Ik vind dit echt een super relaxt liefelijk strand.

Dafni Beach

Dafni Beach

Keri beach

We zijn hier zelf niet aan het strand gaan liggen, maar hebben dit schattige plaatsje tijdens een ochtend touren bezocht. Ook zeker een heel leuk strandje om te bezoeken.

Welke stranden kun je juist overslaan?

 • Porto Xigia Sulfur beach is wel echt prachtig mooi maar het is echt maar een heel klein strandje. Ik denk dat het hooguit 20 meter is en daardoor al snel veel te druk. Ik zou hier wel even naartoe gaan om een foto of filmpje te maken, want dit water is belachelijk troebel azuurblauw mooi! Dus zeker wel leuk als tussenstop als je richting Agios Nikolaos rijdt.
 • Wil je een duik nemen? Pas dan op met je zilveren sieraden. Er zit zwavel in dit water (dat ruik je dus ook heel goed, dat stinkt dus enorm naar rotte eieren) Zwavel heeft een chemische reactie op zilver en daardoor verkleurd het. Dat komt na zo’n 3 weken vanzelf weer goed, maar ik zou het even afdoen voordat je een duik neemt.
 • Porto Azzuro loopt aan de rechterkant door in Porto Pollo. Dat is hetzelfde als Porto Azzuro maar dan nóg kleiner. Ik houd wel van wat kleinschalig, maar dit was voor mij ook echt té klein en zou ik zelf overslaan.
 • Gerakas beach werd ons geadviseerd door onze hotelmanager Viktor, maar wij vonden dit kiezelstrand eigenlijk helemaal niet mooi. Je parkeert je auto bovenaan de rots waar ook een aantal eettentjes zitten (die er overigens wel heel gezellig uitzagen). Je loopt via een steile boardwalk naar beneden naar het strand. Het is een grof kiezelstrand waardoor het strand heel donker oogt en ze vroegen 20 euro voor 2 bedjes voor 3 uur. Aan het strand zelf zit dus niks aan eet of drinkgelegenheid, daarvoor moet je die steile boardwalk weer op. Wij zijn omgedraaid en naar Porto Azzuro gereden.

Zakynthos stad oftewel Zante

Bedoel je nu het eiland Zakynthos of de hoofdstad Zakynthos? Dat lossen de Grieken makkelijk op met de bijnaam ‘Zante’ voor de hoofdstad. Dat praat wat makkelijker. Vandaar dus ook dat je overal Zante terug ziet komen in namen van restaurants en hotels. Ik vond de hoofdstraat aan de haven iets te commercieel, maar de charme zit hem vooral in het uitkijkpunt over de stad. Die zeker bij avond echt prachtig mooi is.

Wij zijn naar boven gewandeld (dat was niet heel veilig zo langs de kant van de weg!) Beter neem je het treintje dat van de haven naar boven en beneden rijdt. Daar kwamen we dus pas bovenop de berg achter. Maar gelukkig konden we wel de rit mee terug naar beneden, wel zo veilig nu het ook donker was.

Aan de haven ligt een plein dat doorloopt in gezellige straatjes met restaurants. Ik kan niets zeggen over het eten, want dat was heel lekker, maar de gunfactor lag bij mij het meer authentiek restaurant aan het einde van de straat. Ontzettend gepassioneerde en hartelijke man die samen met zijn vrouw en dochter het restaurant runt, waar we overigens ook erg lekker hebben gegeten.

Zakynthos stad Zante

Kalamaki beach

Dit is het strand om in de vroege avond te wandelen om baby schildpadden te spotten die uit het nest komen. Wij hebben er 2 gezien, zo bijzonder!

De nesten staan overal op het strand gemarkeerd met een houten frame. Kijk goed of je sporen ziet in het zand, dan is het erg waarschijnlijk dat er nog meer volgen. Kom er wel voor 20.00 uur, want na die tijd sluit het strand om de schildpadden te beschermen.

Kalamaki beach

Grieks eten

Jaaaa… het Griekse eten, zo lekker dat je hier eigenlijk niet mee de mist in kunt gaan. Ik hou echt van de Griekse keuken en ik vind persoonlijk de authentieke restaurantjes het leukst om te eten. Zij hebben ook de grootse gunfactor na de grote tegenslag van corona. Vooral omdat dit eiland leeft op toerisme heb ik ook moeite om bij de meer toeristische plekken te eten. Ik heb meteen 2 slanke recepten gemaakt toen ik thuis kwam afgeleid uit de Griekse keuken: Griekse kipburger en tzatziki salade en Broodje Griekse kipburger met tzatziki en sla

Hoe blijf je op gewicht tijdens de vakantie?

Nu was dat deze vakantie voor het eerst geen uitdaging. Door het extreem warme weer had ik bijna geen eetlust. Geloof me: dat gebeurt mij nooit. Deze vakantie heb ik het bij 3 hoofdmaaltijden gehouden waarbij 1 van de 3 altijd een Griekse salade was. Bij de lunch drink ik 1 Mythos (bier) en bij het avondeten 1 of 2 wijntjes. Verder heb ik niet gesnoept en geen ijs gepakt. Mijn gewicht was na de vakantie hetzelfde. Benieuwd hoe ik dat precies aanpak? Bekijk al mijn tips vakantie en op gewicht blijven.

Dan nog een aantal hele praktische tips:

 • Voorkom dat je verbrandt en smeer je goed in. Naast dat verbranden helemaal niet goed is voor je huid beperk je jezelf enorm als je verbrandt bent. Je kunt dan niet zoveel op een eiland waar elke dag de zon fel schijnt. Zeker voor de kinderen die vooral veel in het zwembad zijn of in de zee.
 • Smeer je ’s ochtends voordat je weggaat al in. Zo kan het goed intrekken en leg je een goede basis. Fijn ook gewoon op je hotelkamer met de airco aan ;-)) Ik gebruik altijd factor 50.
 • De kids laten we ook vaak zwemshirts dragen om verbranding te voorkomen. Die kun je overigens op het eiland niet kopen, dus zorg dat je die mee neemt.
 • Voor het gezicht hebben wij altijd een sunblock stick, die blijft enorm goed zitten, dat lijkt bijna wel een pritt stift. Maar die was ik vergeten mee te nemen (stupid!) en die verkopen ze dus ook niet op het eiland. Dus ook zeker een aanrader om mee te nemen. Ik koop die altijd in Amerika, maar als je googled op ‘sunblock stick gezicht’ dan komen er genoeg naar boven.
 • Ik gebruik ook altijd een sunstick lippenbalsem, want mijn lippen verbranden altijd. Kan dat? Ja dat kan haha. Dat resulteert bij mij in hele grote botoxlippen, heel pijnlijk. Ook voor de kids gebruik ik de stick, want het zoute zeewater bijt hun lippen ook kapot. Zelf vind ik de Kruidvat Solait SPF30 Sunstick Lippenbalsem heel fijn en niet duur.
 • Lig je op je bedje? Vergeet niet om de onderkant en de punt van je tenen in te smeren. Die huid heeft veel te verduren als je de hele tijd met blote voeten in het hete zand loopt, over het kiezelstrand of ruwe zwembadtegels.
 • Smeer tussentijds dus geregeld opnieuw in. Vind je smeren vies? (Ja, ik!!) dan is een zo’n dry spuitbus echt ideaal. Ik lig dus altijd in de schaduw omdat ik insmeren echt heel erg vies vind, maar ook ik was deze keer zo veel in de zee en zwembad voor verkoeling, dat ik er wel aan moest geloven. Maar de Garnier Ambre Solaire Dry Protect Mist Zonnebrandspray SPF 30 is echt top! Deze trekt echt goed in en voelt echt niet plakkerig aan.
 • Draag een hoedje of een petje, het beschermt verbranding op je hoofd en het beschermt je gezicht wat beter. Naast dat ze echt hele leuke hoedjes verkopen. Mijn kids dragen nooit een zonnebril want dat vinden ze niet fijn, dus een petje voor bescherming van hun gezichtjes werkt prima.

Oké, dat was heel veel over bescherming tegen de zon, maar waar ik helemaal niet bij stil had gestaan is dat je je ook voor het water moet beschermen. Mijn jongste zoontje had dus op de laatste dag een oorontsteking opgelopen door het zwembadwater. Heel pijnlijk!! Maar het kan ook zomaar je terugreis in gevaar brengen; soms mag je niet vliegen met een oorontsteking. Dus 2 goede redenen om een oorontsteking te voorkomen. Wat kun je doen?

 • Laat water uit je oren lopen als je uit het zwembad / zee komt en droog ze goed met een handdoek
 • Ga je veel in het zwembad of naar een waterpark? Draag oordoppen. Ik zag in het waterpark er wel wat mensen mee lopen in hun oren, maar nu snap ik dus wel waarom.

En tot slot: neem waterschoentjes mee. Niet alleen voor de kiezelstranden, maar ook voor in het zwembad en waterpark. De kids hun tenen lagen open door de ruwe zwembadtegels. Ik had gelukkig pleisters bij. Vanaf dat moment heb ik ze ook bij het zwembad hun waterschoentjes laten dragen.

Vakantie Griekenland

 

Lees ook

Reageer op dit bericht