gratis verzending & volgende dag in huis


Hoe kan je snel afvallen?

Afslankcoach Rachel Hulshof

Nu weet ik precies wat je denkt: ik ga gewoon meer sporten en minder eten. Je zou denken dat je op deze manier snel kunt afvallen, maar toch is dat niet zo. Hoe zit dat precies? En wat is dan wel de oplossing voor de vraag: hoe kan je snel afvallen?

10 tips voor snel afvallen  ➞ 

Snel afvallen

Voor snel afvallen, is het juist belangrijk dat je voldoende blijft eten aan de hand van je energieverbruik. Dat betekent dus: dat als je meer gaat bewegen of sporten, je juíst ook meer moet gaan eten (voeden). Dat zorgt namelijk voor een hoge stofwisseling. En dat is nu precies wat je wil bereiken als je snel kilo’s kwijt wil. Want een hoge stofwisseling betekent een hoge vetverbranding.

Als je meer energie verbruikt, moet je voedzaam dus ook meer eten. Hierdoor verhoog je de stofwisseling.

Ik snap dat dit heel raar in de oren klinkt, want dat is nu precies wat we niet geleerd hebben. Voor snel afvallen ga je toch gewoon meer bewegen en minder eten? Maar ik zal je uitleggen wat er mis kan gaan.

Meer sporten, minder eten

Als je (meer) gaat sporten en tegelijk minder gaat eten, loop je het risico dat je lichaam op een spaarstand schiet. Er komt immers minder binnen dan dat het lichaam verbruikt. Vet is voor het lichaam een reserve en zal dit alleen aanspreken in tijden van nood. Dus het lichaam zal er alles aan doen om deze reserves zolang mogelijk te sparen. Vandaar dus ook de naam ‘spaarstand’.

Dus jij denkt dat je goed bezig bent, maar in plaats van vetverbranden, gebeurt er helemaal niks! En dat zie je op de weegschaal, want daar gebeurt ook helemaal niks. Of misschien een paar onsjes naar beneden, maar zeker niet veel. Terwijl je als doel hebt om snel kilo’s af te vallen.

Hoe kan je snel afvallen?

Meer bewegen en voldoende voedzaam eten is dus de oplossing voor snel afvallen, Maar hoe pak je dat aan? Daar ga ik je bij helpen. Ik zet 10 tips voor je op een rij.

 10 tips voor snel afvallen

1. Kies een dieet dat bij je past

Je wil graag snel afvallen, maar welk dieet kies ik en wat werkt nu echt? Nou goed nieuws! Er zijn veel verschillende diëten die werken. Er zijn meer wegen naar Rome. Dus als je een keuze wilt maken voor een dieet, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Past een dieet bij mij en past het in mijn leven, gezin en werk?
  • Heb ik hulp nodig of een stok achter de deur of kan ik het op eigen kracht?
  • Kan ik dit dieet langdurig volhouden?

Misschien ben je iemand die het juist nodig heeft om koolhydraten binnen te krijgen voor je energie. Dan is een eiwitdieet geen goed idee, dat zul je niet lang volhouden.

Wil je liever niet apart voor jezelf koken en eet je graag mee met je partner of gezin? Om een dieet goed vol te kunnen houden, is het belangrijk dat het niet voelt als straf op opgave. Laat je dus niet misleiden tot diëten die beloven dat je heel snel gaat afvallen als je het vervolgens maar een paar dagen vol kunt houden.

Ben jij gedisciplineerd en ben je gewoon op zoek naar een dieet dat bij jou past? Dan is afvallen met Slinc. wellicht iets voor jou. Je kunt dit gewoon vanuit huis volgen. Je blijft heel normaal eten, maar ziet de weegschaal wel elke week naar beneden gaan.

2. Eet verdeeld over de dag

Meerdere kleine voedzame maaltijden over de dag verdeeld, zorgt voor een hoge stofwisseling. En dat is nu precies wat we willen! Want een hoge verbranding zorgt voor een hoog resultaat in afvallen. Houd je aan 3 hoofdmaaltijden op de dag met 2 tussendoortjes. In de avond mag je nog een bakje magere zuivel.

Door regelmatig over de dag voedzaam te eten heb je minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent, minder eet en je fitter voelt. Daarnaast verhoogt regelmatig en voedzaam eten je stofwisseling en daarmee ook je (vet) verbranding.

3. Eet voldoende voedzame producten

Voedzaam eten zijn alle producten die het lichaam voorzien in alles wat het nodig heeft. Brandstoffen voor je energie, beschermstoffen zoals vitaminen en mineralen en bouwstoffen om alle cellen te kunnen onderhouden.

Als je het lichaam voorziet in alles wat het nodig heeft, werkt het lichaam optimaal. Alle processen in het lichaam verlopen dus optimaal, dus ook de vetverbranding!

4. Vermijd suiker

Suikers vraagt om suiker. Als je eenmaal suiker eet, ontstaat er een piek in de bloedsuikerspiegel. Het lichaam maakt insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat cellen suiker kunnen opnemen uit het bloed. Maar het is tegelijk ook een groeihormoon. We ‘groeien’ letterlijk dikker bij veel insuline aanmaak.

Suiker heeft de grootste invloed op de bloedsuikerspiegel en dus ook op de aanmaak van insuline. Wil je snel afvallen, dan is mijn advies om suiker zoveel mogelijk te vermijden.

5. Eet naar energiebehoefte

Een dieet heeft vaak een strak voorgeschreven eetschema, maar niet elke dag ziet er hetzelfde uit. Je energie behoefte is daarom ook niet elke dag hetzelfde. De ene dag beweeg je meer of minder, heb je goed of slecht geslapen of heb je last van maandelijkse opspelende hormonen.

Maar zelfs het weer is van invloed. Zeker als het koud is buiten, ervaar je vaak (ineens) meer honger. Dat komt omdat het lichaam harder moet werken om jou op temperatuur te houden. Dat kost nu eenmaal meer energie. Dan is het belangrijk dat je dus ook meer (voedzaam) eet om aan die energiebehoefte te kunnen voldoen.

Dat geldt overigens ook andersom. Op een luie zondag waarbij je uitslaapt en lamlendig voor de tv hangt, verbruikt je minder energie. Eet op zo’n dag ook minder.

6. Drink 1,5 tot 2 liter water

Tijdens de vetverbranding komen er afvalstoffen vrij. Als deze niet worden afgevoerd, stappelen ze op. Je kunt daar letterlijk ziek van worden. Om te voorkomen dat dit gebeurt, legt het lichaam de vetverbranding stil. Als je niet voldoende water drinkt, kun je lijnen wat je wilt, maar dan val je niet goed af.

7. Drink geen alcohol

Zeker als je net start met een dieet is het nuttigen van alcohol funest voor de vetverbranding. Het duurt namelijk 2 tot 3 weken voordat het lichaam in vetverbranding komt. Daarom verlies je ook altijd eerst vocht. De lever speelt een belangrijke rol bij vetverbranding, maar ook voor de afbraak van alcohol. Zodra je alcohol drinkt, stopt het lichaam dus met vetverbranding.

Dat effect is het grootst als je net start met een dieet, maar ook nadat je even hebt stilgestaan in afvallen. Dus na ziek zijn, een vakantie of als je gewoon wat minder strikt bent geweest. Zodra je opnieuw in die verbranding moet komen, is alcohol een no go.

Afslanken tips

8. Beweeg 30 minuten per dag

Beweeg elke dag minimaal een half uur per dag en het liefst in de buitenlucht. Het zorgt niet alleen voor een betere energieverbranding, maar het verhoogt ook je weerstand en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Een half uur per dag wandelen draagt bij aan een gezond lichaam en geest. Loop bijvoorbeeld samen een rondje in de wijk na het eten. Dat zorgt ook nog eens voor een goede ondersteuning voor de vertering van het eten.

9. Varieer voldoende in je eten

Als je wat langer bezig bent met een dieet en een vast ritme hebt, eet je vaak elke dag hetzelfde. Vaak zelfs zonder dat je het zelf door hebt. Ga je dag eens na, overal waar je het woordje ‘altijd’ voor zet, daar heb je variatie nodig. ‘Ik eet om 10.00 uur altijd een appel met yoghurt.’ Maak daar dan een ander stuk fruit van met bijvoorbeeld kwark of een handje nootjes.

Zo hoor ik in mijn begeleiding ook altijd dat vrouwen voor groente bij de lunch niet verder komen dan komkommer en tomaat. Variatie in groente zorgt ervoor dat je veel verschillende voedingstoffen binnenkrijgt. Zorg dat het lichaam getriggerd blijft en varieer voldoende.

10. Sta je even stil? Doe een ontslakkingsdag

Als je wat langer bezig bent, kan het soms voorkomen dat je even stil staat. Je lichaam raakt uit vet verbranding en vult zich weer met afvalstoffen. Je kunt dan diëten wat je wilt, je resultaat valt tegen. Reinig het lichaam met een ontslakkingsdag, zodat die weer optimaal klaar is voor vetverbranding. Dat kun je doen door een fruitdag of tijdens Slinc. met een appeldag.

Deze regels vormen de basis van afvallen met Slinc. Normaal en voedzaam eten, zonder dat je honger hebt. Je valt eindelijk de kilo’s af die je kwijt wilt. Met een compleet startpakket van instructieboek, eetschema en voedingslijst en meer dan 200 gezonde recepten kun je direct aan de slag met afvallen.

Diëten gaat makkelijker wanneer je normaal kunt blijven eten, samen met je gezin of partner. Slinc. laat zien dat lekker en gezond heel goed kan, ook tijdens het afvallen.

Voedingscoach Rachel Hulshof

Hi! Ik ben Rachel Hulshof, afslank- en voedingscoach. Ik heb een níet te stuiten passie om vrouwen te helpen in hun strijd met eten. Ik begeleid al meer dan 15 jaar vrouwen in afvallen en op gewicht blijven. Hier deel ik al mijn kennis over voeding, afvallen en op gewicht blijven met je. Met slanke recepten laat ik zien dat je gezond én toch lekker kunt eten. Laat me je infecteren met mijn enthousiasme en raak geïnspireerd!