gratis verzending & volgende dag in huis


Detoxen: mijn ervaring met detox kuren

Rachel Hulshof Slinc. Afslankcoach Rachel Hulshof

Ik heb als afslank- en voedingscoach al meer dan 15 jaar ervaring met detoxen. Er zijn zoveel verschillende detox kuren, maar welke detox kuur is nu het beste om te doen? Ga je starten met een sapkuur van 3 dagen, wil je enkel een appeldag doen of echt ga je vol voor een 9-daagse cleansing kuur?

Wat ik het allerbelangrijkste vind, is de vraag: waarom wil je gaan detoxen?

Hoeveel kilo val je af met detox?

Veel mensen doen een detox kuur omdat ze willen afvallen. Maar naar mijn mening is dat geen goed idee als je meer kilo’s kwijt wil. Detoxen is prima om een start te maken voor een dieet, maar laat je vooral niet misleiden voor snelle kilo’s. Je gaat met een sapkuur of detox kuur geen 8 of 12 kilo’s afvallen. En al helemaal geen vetkilo’s!

Je valt zeker wel iets af hoor. Soms kun je met een detox kuur wel 2 tot 3 kilo afvallen, maar het is vaak alleen vocht. Je kunt simpelweg in zo’n korte tijd niet in vetten afvallen. Dus dan kun je heel blij zijn met die snelle start, maar als je niet doorzet met een dieet, dan zitten die vochtkilo’s er echt zo weer aan.

In deze blog leg ik je uit wat detoxen precies inhoudt, wat het doet voor het lichaam, maar vooral: wanneer en hoe volg je het beste een detox.

  1. Ik wil afvallen met een detox
  2. Mijn conclusie en advies over detoxen
  3. Welke detox kuur is het beste?
  4. Mijn eigen ervaring
  5. Veelgestelde vragen over ontgiften

Detox kuur afvallen

Met een normaal en verantwoord dieet duurt 2 tot 3 weken voordat het lichaam in vetverbranding komt. Dat is met detoxen zeker wel sneller, je gaat na een kleine week al vetverbranden. Maar dat zal met een sapkuur van 3 dagen echt niet gebeuren. Je zult dan toch echt iets langer moeten doorzetten met ontgiften.

Ik heb zelf goede ervaringen met de Clean 9 van Forever. Ik testte de Clean 9 twee keer met een tussenpozen van 5 jaar en heb hier een uitgebreid verslag over geschreven. Deze kuur duurt 9 dagen en hiermee kom je wel in vetverbranding. Maar ook hier geldt: vervolg met een dieet als je meer kilo’s af wil vallen.

Maar wat je dus vooral wil voorkomen, is dat je de kilo’s die je afvalt met een korte kuur, direct weer aankomt. Dan heb je net (op je tandvlees) een sapkuur van 3 dagen volgehouden en vervolgens kom je die kilootjes weer aan.

Mijn advies over detoxen voor afvallen

Wil je echt meer kilo’s afvallen, zorg dan altijd dat je een detox kuur combineer met een dieet. Welke detox je ook volgt, of dat nu een detoxdag is zoals een appeldag, een sapkuur van 3 dagen of de C9 van Forever. Maak voor jezelf een concreet langdurig plan van aanpak als je meer kilo’s wilt afvallen. Combineer een detox bijvoorbeeld met afvallen met Slinc.

Lever ontgiften

Afvallen gaat niet voor iedereen even snel. De een start met een dieet en valt als een razende af, de ander mag blij zijn met 0,5kg per week. Slecht afvallen kan komen door een traag werkende schildklier, een trage stofwisseling of een ‘te vervuild lichaam’. Als er in je lichaam een te grote opslag van gifstoffen zit, verstoort dat de vetverbranding, waardoor je dus minder goed afvalt.

Al deze gifstoffen krijgen wij dagelijks binnen via ons voeding (E-nummers!), alcohol, pesticiden, uitlaatgassen, rook, make-up, deodorant etc. Je lever verwerkt al deze stoffen. Maar de lever heeft ook een belangrijke functie bij de vetverbranding. Door teveel chemicaliën raakt de lever overwerkt en is er gewoon simpelweg minder tijd voor vetverbranding. Resultaat: je valt minder goed af.

Darmen detox

Daarnaast zorgt een detox kuur ook voor de opschoning van de darmen, die ook een belangrijke functie hebben bij het afvallen. In de darmen ligt 70% van je immuunsysteem, ze zorgen voor de opname van voedingstoffen en de uitscheiding van afvalstoffen.

Een goed functionerend immuunsysteem is afhankelijk van een goede darmflora. Het is daarom belangrijk om de darmflora in balans te houden. Een verstoring in je darmflora zorgt voor een slechte vertering en een verzwakt immuunsysteem. Hierdoor kunnen giftige stoffen, schimmels en bacteriën het lichaam binnendringen. Dat geeft vervolgens weer een overbelasting aan de lever. En zo is de cirkel weer rond.

Als je echt een strenge detox kuur volgt er dan rekening mee dat het resultaat van afvallen met een vervolgdieet (in het begin) tegenvalt. Zeker als je weinig tot geen vast voedsel eet, zoals bij een sappenkuur, val je een eerste week van een vervolgdieet niet af of bent misschien zelfs iets zwaarder. Maar houd vol, want dit komt goed.

Maar ‘Waarom zou je dan een detox doen?’ vraag je je af? Vergis je niet, het lichaam ontgiften heeft zeker wel voordelen. Zeker ook als je gaat starten met een dieet. Ik leg je hieronder de voordelen van detoxen uit.

Lichaam ontgiften

Een detox zorgt voor een totale ontgifting en reiniging van het lichaam. Je darmen en lever komen tot rust en gaan beter functioneren. Detoxen kun je (ongeacht je gewicht) altijd toepassen om het lichaam even te zuiveren en te resetten. Na een detox functioneert het lichaam meer optimaal: de opname van voedingstoffen, het regenereren van cellen, de stofwisseling werkt optimaal, maar ook mentaal geeft het een boost. Je voelt je meer helder in je hoofd, de concentratie is beter en je voelt je energieker.

Tijd dus om het lichaam eens goed te reinigen van al deze afvalstoffen en chemicaliën, zodat de lever kan doen waar het voor bedoeld is: vet verbranden. En dat kun je dus doen met een detox kuur. Hiermee reinig en ontgift je je lichaam van alle afval- en gifstoffen. Je ontlast hiermee je lever, die daardoor optimaal kan vet verbranden.

Maar nu lijkt het alsof een detox alleen nuttig is als je wilt afvallen, maar dat is zeker niet zo. Je kunt een kuur ook volgen om een andere redenen. Die licht ik hieronder toe.

Mijn conclusie en advies over detoxen

Ben je van plan om een detox kuur te volgen? Mijn advies is als volgt:

  1. Zoals hierboven staat omschreven, kun je een detox volgen als start van een dieet. Op deze manier kun je het lichaam ontgiften en maak je het vrij van afvalstoffen. Je maakt het lichaam op deze manier optimaal klaar voor vetverbranding. In dit geval gebruik je detoxen dus als de start van een dieet. Ik adviseer hiervoor het dieet Ik begeleid al meer dan 15 jaar succesvol vrouwen en mannen in afvallen met dit dieet.
  2. Een kuur kun je ook puur inzetten als ontgiften van het lichaam. Op deze manier gun je alle organen even rust en clean je het lichaam van alle afval- en gif stoffen en opgehoopte chemicaliën. Je verliest wel wat kilo’s door het ontslakken, maar zodra je weer normaal gaat eten, corrigeert het lichaam dat weer.
  3. Ben je op dieet en sta je even stil in gewichtsafname? Ook dan is een detox goed om te doen. Dit triggert het lichaam om daarna weer goed op je dieet te reageren.
  4. Ben je net even 2 of 3 kilo zwaarder dan je gewend bent? Misschien door feestdagen of na een vakantie? Dan is een detox ook echt een goede manier om én het lichaam weer even goed te reinigen, maar ook veel die ‘kleinere’ kilo’s kwijt te raken.

Welke detox kuur is het beste?

Er zijn veel verschillende detox kuren en hier kan ik eigenlijk heel simpel in zijn in mijn advies: kies wat bij je past. Zo worden sapkuren enorm veel aangeboden: een sapkuur van 3 of 5 dagen. Elke detox kuur is iets voor te zeggen, maar je zult mij niet snel aan een sappenkuur krijgen. Ik word daar heel snel slap en dol van. En alleen maar alles vloeibaar binnenkrijgen, daar krijg ik enorm honger van. Dan is het misschien maar een 3 dagen en die houd ik misschien echt wel vol, maar ik ken mezelf. Ik ga daarna helemaal overstag.

Dus als je een detox kuur overweegt, denk dan niet alleen na over de kuur zelf, maar ook voor een vervolg erna.

Mijn ervaring: dit is de beste manier van detoxen

Ik heb zelf hele goede ervaringen met C9 van Forever. Ik heb deze box twee keer gevolgd en van beide keren heb ik een uitgebreid verslag geschreven. Het is 9 dagen cleansing van het lichaam en is heel makkelijk vol te houden. Daarnaast sluit het heel goed aan op elk dieet, omdat alleen de eerste 2 dagen van dit programma erg streng zijn. Maar de 7 dagen die daarop volgen eet je bijvoorbeeld in de avond al een normale avondmaaltijd.

Detoxen

Veelgestelde vragen

Er zijn veel verschillende kuren om het lichaam te ontgiften van een eendaagse appeldag tot een 5-daagse sappenkuur. Mijn advies is: volg een kuur die je vol kunt houden en stippel vooral ook een vervolgplan uit voor erna. Want een detox volgen en vervolgens weer overstag gaan in eten en drinken heeft een averechts effect.

Door alleen voeding tot je te nemen dat door het lichaam heel makkelijk verteerd wordt, zoals groente en fruit. Drink daarnaast 1,5 tot 2 liter water.

Je valt vaak snel wat meer kilo’s af. Soms wel 2 tot 3 kilo in een hele korte tijd. Maar let op: dit zijn vaak alleen vochtkilo’s en geen vet. Het duurt even voordat het lichaam in vetverbranding is. Wil je dus echt meer kilo’s afvallen, dan adviseer ik om een detox te vervolgen met een dieet, zoals afvallen met Slinc.

Je hoeft zeker niet per se een kuur aan te schaffen om te detoxen. Je kunt ook zelf aan de slag gaan door simpelweg alleen fruit en groente te eten. Als avondeten eet je 125 gram vlees of vis met groente. Houdt 5 eetmomenten aan: ontbijt, lunch, avondeten en 2 tussendoortjes. Maak zelf een combinatie van fruit en/of groente. Je mag alle fruit en groente gebruiken.

Je kunt alle fruit gebruiken voor een detoxdag. Tijdens afvallen met Slinc. gebruiken we een appeldag, omdat er in de appel de stof phloridzine zit die ook nog de stofwisseling aanjaagt. Dat is een lekkere start voor het lichaam als je graag wil afvallen.

Drink 1,5 tot 2 liter water en daarnaast mag je nog kruidenthee drinken. Drink geen koffie tijdens een detox.

Mijn ervaring met detoxen

Afslankcoach Rachel Hulshof

Hi! Ik ben Rachel Hulshof, voedings- en afslankcoach. Ik begeleid al meer dan 15 jaar vrouwen en mannen in afvallen met Slinc. in mijn afslankstudio in Eindhoven en online met Slinc. Zelf verloor ik 19 kilo met Slinc. en dat inspireerde mij dat om zelf vrouwen te helpen in hun strijd met de kilo’s. Ik ben nu na jaren nog steeds op gewicht en heb mijn balans gevonden in voeding. Met afvallen met Slinc. help ik je kilo’s aan te pakken.