gratis verzending & volgende dag in huis

Gado gado

Geplaatst op 03 december 2018 in categorie Vlees & Kipgerechten Rijstgerechten

Ik ben zelf echt helemaal weg van pindasaus, heerlijk! Maar de kant-en-klaar saus bevat veel transvetten (dit is een schadelijk vet) en veel zout. Dus maak ik pindasaus altijd zelf. Veel mensen denken dat een pinda een noot is, maar het is een peulvrucht. Net als erwten, linzen of sojabonen. Pinda’s zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Gezond dus, maar nog steeds wel hoog in calorieën. Dus tijdens Slinc. mag je ze dus even niet. In dit recept gebruik ik pinda’s voor de saus, die ik als smaakmaker gebruik. Maar de basis is voedzaam (rijst, groente en kip) en in totaal onder 650kcal waardoor je het tijdens Slinc. wel mag hebben.

Ingrediënten voor twee personen

Voor de gado gado

• 100 gram ongekookte zilvervliesrijst
• 250 gram sperziebonen
• 2 wortels
• 1/4 komkommer
• 250 gram kip
• 125 gram taugé
• 2 eieren
• 1 el sesamolie

gado gado

Voor de pindasaus*

• 4 el pindakaas 100% pinda
• 1 el sesamolie
• 3 el kokosmelk
• 2 el ketjap manis
• 75 ml water
• 1 teen knoflook
• 1 el chilisaus
• 1 à 2 tl sambal
• 1 el gehakte pinda’s

* dit is een flinke portie, bewaar wat over is voor een volgende keer.

Zo maak je de gado gado

  • Kook de rijst volgens de verpakking gaar.
  • Breng een pan water aan de kook en kook de sperziebonen, wortels en eieren ongeveer 8 minuten.
  • Doe een scheutje sesamolie in een pan en bak de kip in ongeveer 10-15 minuten gaar. Breng op smaak met wat peper en zout.
  • Snijd de komkommer in dunne plakjes, extra lekker om straks te dippen in de zelfgemaakte pindasaus.
  • Pak een diep bord en doe soort bij soort. Zo krijg je een leuke verdeling op je bord (zie foto). Je kunt natuurlijk ook alles door elkaar mengen. Daar wordt de smaak natuurlijk niet minder van.

 gado gado

Zo maak je de pindasaus

  • Pak een pan en doe daar de pindakaas, sesamolie, kokosmelk en ketjap in. Zet de pan op een laag vuurtje en begin te roeren. Voeg vervolgens het water beetje bij beetje toe en blijf goed roeren. Als de saus te dik is, kun je er altijd nog wat extra water aan toevoegen.
  • Pers vervolgens de knoflook uit boven de pan en voeg ook de chilisaus en sambal toe. Roer alles nog even goed door. Doe op het laatste de pinda’s erdoor voor een lekkere bite.

651 kcal, 50 gram eiwitten, 55 gram koolhydraten, 23 gram vet, waarvan verzadigd 5 gram. 

gado gado

 

Lees ook

Reageer op dit bericht