gratis verzending & volgende dag in huis

Prei ovenschotel met zoete aardappel en kabeljauw

Geplaatst op 14 januari 2020 in categorie Visgerechten Stamppot & Overschotels

Prei is (net als knoflook en bieslook) familie van de ui. Deze groente is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de winterprei is wel wat dikker en steviger dan de zomerprei. Je kunt de prei helemaal eten, het witte en groene gedeelte. Verwijder alleen de buitenste bladeren en het kontje. Het witte gedeelte is wat sterker van smaak. Het groene deel is wat taaier, maar bevat wel de meeste vitaminen en mineralen. Prei bevat net als veel andere groente veel vezels, die ervoor dat je na het eten langer vol zit.

Ingrediënten voor twee personen

• 200 gram zoete aardappels, geschild
• 400 gram (voorgesneden) prei
• 260 gram kabeljauw 2 stuks
• 2 tl kerrie poeder
• 1 courgette
• 200 ml kookroom light
• Peper en zout
• 40 gram geraspte 30+ kaas
• 1 el olijfolie

prei ovenschotel kabeljauw

Zo maak je de ovenschotel

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan met water aan de kook.
  • Snijd de zoete aardappel in hele dunne plakjes en schaaf met een kaasschaaf of mandoline plakjes van de courgette. Kook de zoete aardappel 2 minuten. Giet af en laat uitstomen.
  • Besprenkel de courgette met wat zout en laat in een zeef uitlekken. Zo wordt het vocht onttrokken.
  • Verhit 1 el olijfolie in een grote pan en bak de prei 4-5 minuten aan. Breng op smaak met 1 tl kerriepoeder, peper en zout. Halveer de kabeljauw in de breedte. Meng de kookroom light met de kerriepoeder en breng op smaak met een snuf peper.
  • Vet een ovenschaal in met wat olie. Leg de helft van de zoete aardappelplakjes op de bodem en bedek met een de helft van de courgette. Leg de stukken kabeljauw op de courgette. Verdeel de prei eroverheen en maak vlak aan de bovenkant. Verdeel de overige plakjes courgette over de prei en vervolgens de overige plakjes zoete aardappel over de courgette.
  • Schenk de kookroom light over de zoete aardappel heen en verdeel de kaas eroverheen. Bak 20-25 minuten in de oven, totdat er een goudbruin korstje ontstaat.

Gemiddelde voedingswaarde, per portie
517 kcal, 9 gram vezels, 44 gram eiwit, 40 gram koolhydraten, 17 gram vet, waarvan verzadigd 4 gram.

prei ovenschotel kabeljauw en zoete aardappel

Tip: Kook je liever uit een receptenboek? Het kookboek van Slinc. heeft een handig A5-formaat met een wiro-binding, zo valt het receptenboek niet dicht tijdens het koken. Erg makkelijk en handzaam in de keuken. Bestel het kookboek Slank & Gezond (verschillende delen) in de webshop. 

Lees ook

Reageer op dit bericht