Spelt salade met zoete aardappel

De zoete aardappel. De benaming is heel misleidend, want de zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een wortel van een plant. En die verwarring is jammer, want de zoete aardappel is een slankere en gezondere keuze dan een aardappel, zeker als je wilt afvallen. De zoete aardappel bevat complexe koolhydraten die geleidelijk worden afgegeven in ons lichaam waardoor er weinig bloedsuikerspiegel schommelingen plaatvinden. De energie in een normale aardappel komt dus veel sneller in ons bloed en dat zorgt voor bloedsuikerpieken. Deze pieken zijn slecht voor onze gezondheid; je komt er sneller van aan en het belemmert de vetverbranding.
In vergelijking met een aardappel zijn de voedingswaardes wel ongeveer hetzelfde, maar zit er in een zoete aardappel 2x meer voedingsvezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Je hebt dus minder snel honger. Je houdt je bloedsuikerspiegel meer stabiel en je zit er lang van vol. Een ideaal product* voor tijdens Slinc. dus!
*de zoete aardappel is nu nog niet opgenomen in het standaard voedingsmiddelenlijst van Slinc. maar zal vanaf de volgende druk worden opgenomen onder de categorie ‘koolhydraten’ en mag je elke dag eten.
Ingrediënten voor twee personen
• 130 gram spelt
• 300 gram zoete aardappel
• 1 el olijfolie
• 1 el citroensap
• 75 gram rucola
• 20 cherry tomaten
• 1/4 rode peper
• 2 schijfjes zachte geitenkaas naturel
• 1 el pitten (zonnebloem en pijnboompitten)
• ± 10 reepjes zongedroogde tomaat
Voor de dressing
• 50 ml (soja)yoghurt
• 1 tl olijfolie
• 1 tl pesto
• 1 tl citroensap
• peper
Bereidingswijze salade
- Breng twee pannen water aan de kook.
- Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm.
- Zodra het water in de pannen kookt, doe je in de ene pan de spelt en in de andere pan de zoete aardappel. Kook de spelt volgens de verpakking gaar en kook de zoete aardappel ongeveer 8 minuten.
- Wanneer de spelt en zoete aardappel klaar is giet je ze af en laat je het afkoelen. Het wordt immers een salade! Zodra ze afgekoeld zijn bestrooi je de zoete aardappel met wat zwarte peper. Breng de spelt op smaak met 1 el olijfolie en citroensap. Voeg er nog wat peper en zout naar wens aan toe. Meng rucola, zoete aardappel en spelt door elkaar heen.
- Snijd de cherry tomaten doormidden, snijd de peper in reepjes en brokkel de geitenkaas fijn. Voeg ook dit samen met de pitten en zongedroogde tomaat toe aan je salade.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en giet het vervolgens over de spelt salade heen.
- Genieten maar!
1 portie = 609 kcal, 22 gram eiwitten, 87 gram koolhydraten, 12 gram vezels, 18 gram vet, waarvan verzadigd 3 gram.
Tip: De spelt is ook te vervangen door quinoa. Zo heb je het recept ook nog eens glutenvrij.Tip: Je kunt de spelt (of quinoa) en de zoete aardappel ook warm eten. Dan laat je deze niet afkoelen en serveer je de spelt en zoete aardappel apart naast de salade die je aanmaakt met de overige ingrediënten. Zo kun je deze salade dus ook warm eten!
Reageer op dit bericht