Bloemkoolpuree met zalm en groene aspergetips

Een aardappel in de vorm van puree, is dat eigenlijk wel gezond? De bewerking van een product is bepalend voor de verwerking en opname in het lichaam. Door koken, bakken, stomen, prakken verandert de structuur van de molecuul van een product, in dit geval van de aardappel. De snelheid van opname in het lichaam verhoogt hierdoor en dat is weer van invloed op de stijging in de bloedsuikerspiegel. Met Slinc. streven we een stabiele bloedsuikerspiegel na, dus minder hoge pieken en dalen. Dit zorgt voor het beste resultaat in afvallen en daarmee houd je een een dieet ook veel beter (en langere tijd) vol.
De waarde waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt, noem je de GI waarde (Glykemische Index waarde). Om je een idee te geven: tijdens Slinc. eet je zoveel mogelijk producten met een lage GI waarde (55 of minder) voor een zo stabiel mogelijke bloedsuikerspiegel.
Aardappel heeft een hogere GI waarde van 78. Daarom mag je tijdens Slinc. ook maar 1x per week aardappels. Maar door aardappels te pureren, verandert de snelheid van opname in het lichaam en stijgt de GI waarde naar 87 voor aardappelpuree. En dan te bedenken dat friet een GI waarde heeft van 85, zelfs nog minder dan aardappelpuree.
Je verlaagt de GI waarde van puree door groente te gebruiken, zoals in dit recept met bloemkool. Dit is een perfecte vervanger en toevoeging in puree. En daarmee kun je dus rustig een keer verantwoord aardappelpuree in je dieet gebruiken.
Ingrediënten voor 2 personen
- 500 gram bloemkoolroosjes
- 200 gram kruimige aardappels
- 2 el ricotta, magere kwark of zure room
- 150 gram groene aspergetips
- 200 gram zalmfilet op huid
- 2 el kappertjes
Optioneel:
- 1 el sesamzaad
Zo maak je de bloemkoolpuree met zalm en groene aspergetips
- Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Kook de aardappels, afgedekt, 12-15 minuten. Voeg de laatste 10 minuten ook de bloemkoolroosjes toe.
- Breng in een andere pan water aan de kook voor de groene aspergetips. Kook zodra het water kookt, de asperges 3-4 minuten. Giet af en laat uitstomen.
- Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan. Bak de zalm op een halfhoog vuur gedurende 3 minuten totdat de huid bruin gekleurd raakt. Keer de zalm nu voorzichtig om, en verlaag het vuur. Bak deze kant gedurende een minuut of twee. Haal van de huid af en trek de zalm uit elkaar zodat er pulled zalm ontstaat.
- Stamp met een stamper de aardappels en de bloemkool tot een grove puree. Roer de ricotta erdoorheen en breng op smaak met peper en eventueel wat bieslook.
- Verdeel de aardappel bloemkoolpuree over de borden. Serveer met de zalm en groene asperges en garneer met de kappertjes en eventueel met wat sesamzaad
Gemiddelde voedingswaarde
per eenpersoonsportie
- 473 kcal
- 19,5 gram vet, waarvan verzadigd 4 gram
- 39 gram eiwitten
- 31,2 gram koolhydraten
- 9,5 gram vezels
Kook je liever uit een receptenboek? Het kookboek van Slinc. heeft een handig A5-formaat met een wiro-binding, zo valt het receptenboek niet dicht tijdens het koken. Erg makkelijk en handzaam in de keuken. Bestel het kookboek Slank & Gezond (verschillende delen) in de webshop.
Alle Slinc. recepten mag je gebruiken als je wilt afvallen, dus ook deze bloemkoolpuree met zalm en groene aspergetips. Wil je niet afvallen, maar gewoon gezond eten? Ook dan kun je de Slinc. recepten aanhouden. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.

Doe het samen met Slinc. en Rachel Hulshof
“Ik begeleid al meer dan 15 jaar met veel enthousiasme vrouwen in afvallen met Slinc. Je raakt gemotiveerd omdat je snel afvalt, maar toch normaal eet. Reken af met frustraties en eetbuien en geniet van gezond en lekker eten.”
Reageer op dit bericht