Roti met een twist

Roti ken je misschien als Surinaams (afhaal)gerecht, maar Roti is brood. Een ongerezen rond of ovaal platbrood, dat nog het meest lijkt op een dunne pannenkoek of dunne tortilla. Het vel bestaat uit bloem en gele spliterwten of aardappelen. Voor de bereiding worden balletjes deeg uitgerold tot dunne ‘pannenkoeken’ die op een rotiplaat worden gebakken: een soort platte bakpan zonder opzetrand.
Roti is een van oorsprong Hindoestaans gerecht dat veel gemaakt en gegeten wordt in Suriname. Ze eten het vaak in combinatie met kip of ander vlees, kousenband, (zoete) aardappel, hardgekookte eieren, knoflook en ui. Roti eet je in Suriname met je handen en niet met bestek. Je scheurt een stukje van de roti pannenkoek af en schept hiermee het bijgerecht op.
Omdat roti dus eigenlijk een ‘wit’ product is (geen volkoren product), vervangen we hier de traditionele roti door een volkoren wrap.
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 eieren
- 200 gram kipfilet in blokjes
- 1 tl kerriepoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl garam masala
- 1 rode ui
- 1 á 2 tenen knoflook
- 2 kleine volkoren wraps
- 1 kleine zoete aardappel
- 200 gram wortel
- 200 gram sperziebonen
- ½ avocado
- 30 gram cashewnoten
- ½ rode peper
- 1 á 2 bosuien
Zo maak je de roti
- Kook de eieren ongeveer in 8 minuten hard. Laat schrikken onder koud water, pel en leg apart. Breng nog een pan met water aan de kook. Meng de kipfilet in een kom met 1 el olijfolie, ½ tl kerrie poeder en ½ tl komijn poeder.
- Snipper de ui en hak of pers de knoflook fijn. Snijd de rode peper fijn. Verwijder de steeltjes van de sperziebonen en halveer ze. Schil de wortel en snijd in blokjes van ongeveer 1 cm. Doe hetzelfde met de zoete aardappel.
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en fruit de knoflook, rode peper en ui aan. Voeg de kipblokjes toe en bak in 8-10 minuten gaar.
- Voeg de zoete aardappelblokjes, wortel en sperziebonen toe aan de pan met water en kook het geheel 5 minuten. Giet af en voeg vervolgens toe aan de pan met kip. Roer goed door en voeg ½ tl kerrie poeder, 1 tl garam masala en ½ tl komijnpoeder toe.
- Snijd ondertussen de avocado in blokjes en de bosui in dunne ringen. Verwarm de volkoren wraps 1 minuut in de magnetron of in een droge koekenpan.
- Verdeel het roti mengsel over twee borden, garneer met de bosui, avocado blokjes, de cashewnoten en het ei. Serveer met de volkoren wraps.
Gemiddelde voedingswaarde
per eenpersoonsportie
- 624 kcal
- 25 gram vet, waarvan verzadigd 4,8
- 42 gram eiwitten
- 49 gram koolhydraten
- 14 gram vezels
Kook je liever uit een receptenboek? Het kookboek van Slinc. heeft een handig A5-formaat met een wiro-binding, zo valt het receptenboek niet dicht tijdens het koken. Erg makkelijk en handzaam in de keuken. Bestel het kookboek Slank & Gezond (verschillende delen) in de webshop.
Alle Slinc. recepten mag je gebruiken als je wilt afvallen, dus ook deze Roti met een twist. Wil je niet afvallen, maar gewoon gezond eten? Ook dan kun je de Slinc. recepten aanhouden. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.

Doe het samen met Slinc. en Rachel Hulshof
“Ik begeleid al meer dan 15 jaar met veel enthousiasme vrouwen in afvallen met Slinc. Je raakt gemotiveerd omdat je snel afvalt, maar toch normaal eet. Reken af met frustraties en eetbuien en geniet van gezond en lekker eten.”
Reageer op dit bericht