gratis verzending & volgende dag in huis

Stoofpotje met aardappels

Geplaatst op 10 november 2020 in categorie Vlees & Kipgerechten

Een stoofpotje mag niet ontbreken bij als het buiten waait, regent en de bladeren vallen; een klassiek herfstrecept. Bij een stoofpotje draait alles om voorbereiding. Het vlees moet namelijk lang op staan, zodat je dat heerlijke malse draadjesvlees krijgt.

Wil je het ultieme resultaat? Zet dan het vlees al ’s ochtends op (of een dag eerder) en laat het de hele dag op laag vuur zachtjes pruttelen. Zorg wel dat het vlees onder water blijft staan, dus als het nodig is, gooi er dan nog een kopje water bij. Volg hiervoor de eerste 3 stappen, zo krijg je niet alleen mals vlees maar ook een heerlijke kruidige, gebonden saus.

Ingrediënten voor 4 personen

• 400 gram aardappels met schil
• 400 gram champignons
• 400 gram winterpeen
• 2 teentjes knoflook
• 4 uien
• 1 runderbouillonblokje minder zout
• 2 plakjes volkoren ontbijtkoek
• 2 takjes rozemarijn
• 2 takjes tijm
• 2 blaadjes laurier
• 1 kaneelstokje
• 4 kruidnagel
• 600 gram runderriblap of Bavette (van de slager)
• 2 tl mosterd
• 1 flesje Westmalle trappist Dubbel*

Liever alcoholvrij? Voeg er dan 250 ml alcoholvrije rode wijn aan toe.

Tip: Je kunt in plaats van aardappels ook voor basmati- of zilvervliesrijst (100 gram gekookt) kiezen. Lekker met wat sperzieboontjes erbij. 

Zo maak je de stoof

  • Snijd de ui in ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons en wortels in plakjes. Snijd de runderriblap in blokjes van 2 cm.
  • Verhit 2 el olie in een braadpan en fruit de knoflook en ui aan. Voeg de runderriblap toe en bak 4 minuten mee. Voeg vervolgens de wortel en champignons toe en bak het geheel 5 minuten aan.
  • Bereid 400 bouillon. Blus de stoof af met de bouillon en het flesje Westmalle Trappist dubbel. Voeg de verse kruiden toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel minimaal 4 uur stoven, het liefst nog wat langer. Voeg de laatste 10 minuten de ontbijtkoek toe. Smeer de ontbijtkoek aan één kant in met 1 tl mosterd. Laat 10 minuten stoven en roer vervolgens goed door. Zo ontstaat er een dikke saus.
  • Verwarm 40 minuten voordat je gaat eten de oven voor op 200 graden. Snijd de aardappels in parten en meng met ½ el olijfolie per persoon. Bak de aardappels 20-25 minuten in de oven.
  • Haal tenslotte de verse kruiden eruit en serveer de stoof met de aardappels.

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie per persoon gemiddeld 598 kcal, 9,9 gram vezels, 37,5 gram eiwitten, 43,7 gram koolhydraten, 25,8 gram vet, waarvan verzadigd 8,2 gram.

Tip: Kook je liever uit een receptenboek? Het kookboek van Slinc. heeft een handig A5-formaat met een wiro-binding, zo valt het receptenboek niet dicht tijdens het koken. Erg makkelijk en handzaam in de keuken. Bestel het kookboek Slank & Gezond (verschillende delen) in de webshop. 

Alle Slinc. recepten mag je gebruiken als je wilt afvallen, dus ook dit stoofpotje met aardappels. Wil je niet afvallen, maar gewoon gezond eten? Ook dan kun je de Slinc. recepten aanhouden. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.

Lees ook

Reageer op dit bericht