gratis verzending & volgende dag in huis


Ik stop een jaar met alcohol drinken om buikvet af te vallen

Rachel Hulshof Slinc. Afslankcoach Rachel Hulshof

Stopt iedereen 1 januari met alcohol drinken onder het mom ‘dry January’ heb ik besloten om een heel jaar geen alcohol te drinken. Thats right, een jaar geen alcohol. ‘Waarom een heel jaar, waarom niet een maand?’ is toch wel de reactie die ik het meeste krijg. Als voedingscoach weet ik maar al te goed wat alcohol voor schade aanricht in het lichaam. Mijn grootste reden om te stoppen met alcohol is vanwege buikvet.

Stoppen met alchohol om buikvet

Alcohol zorgt voor ophoping van buikvet, ook wel bekend als visceraal vet. Dit vet is een ophoping dat vooral rond en in je organen zit. Buikvet is het meest ongezonde vet, omdat het hoge risico’s op gezondheidsproblemen geeft. Van hart- en vaatziekten tot kanker. Een goede reden dus voor mij om te stoppen met alcohol en dat buikvet aan te pakken.

Alcohol en afvallen

Sinds ik in de pre menopauze zit, blijven de kilo’s eraan plakken en vooral dus op mijn buik. Maar als voedingscoach weet ik als geen ander dat afvallen en alcohol niet samen gaan (sorry!). Stoppen met alcohol is daarom een voorwaarde als ik dat buikvet wil verliezen. Nu lijkt dat heel makkelijk gezegd, maar ik drink heel graag een wijntje. Ik ben ook zeker niet vies van bier op een evenement. Dus dit is voor mij ook zeker een uitdaging. Maar ik heb meer redenen om een jaar lang de alcohol te laten staan dan alleen mijn buikvet.

Stoppen met drinken

Ik vind alcohol drinken vooral ook gezellig. Sterker nog, ik vind er niets aan zonder alcohol. Iedereen die zegt dat je ook gezellig kunt zijn zonder alcohol, ik voel het niet. Voor mij is alles geassocieerd met alcohol drinken. Gezellig uit eten, met vriendinnen de stad in, een concert, een gezellige vrijdagavond op de bank. Ik vind het alleen gezellig mét alcohol.

Maar ik drink snel en ik drink veel. Aan de ene kant waarschijnlijk omdat ik vaker drink. Mijn lichaam is eraan gewend, dus ik kan daardoor ook meer alcohol drinken. Aan de andere kant, omdat ik het gevoel zo lekker vind. Dat lekkere woezie gevoel dat je ervan krijgt als je een beetje tipsy bent. Ik vind het een heerlijk gevoel. Even alle zorgen van je af, totaal ontspannen en lekker lachen.

Geen alcohol drinken

‘Ik drink alcohol voor het gevoel.’ Het was vooral dát besef wat me aan het denken heeft gezet. Want dat is toch wel de kern van een verslaving. Dus toen mij (op een kinderfeestje nota bene) werd gevraagd waarom ik een jaar lang geen alcohol ging drinken, was mijn antwoord: omdat ik alcohol verslaafd ben. Steevast is daarop de reactie: ‘Maar zoveel drink jij toch niet?’

Het beeld dat wij hebben van een alcohol verslaafde is iemand die om 10.00 uur al aan de drank zit. Dat is een alcohol verslaafde, toch niet als je een paar wijntjes drinkt op een kinderverjaardag? Maar in alle eerlijkheid: ik kan geen mate houden en ik drink omdat ik het wil voelen. Dat is drinken om te drinken. Ik realiseer me dat dit niet oké is en ik wil de controle terug. Het is nodig dat ik mezelf kan beperken tot het drinken van een of twee glazen. Daarnaast wil ik ook echt weer genieten van een drankje.

Ik beperk het drinken van alcohol overigens wel tot de weekenddagen, maar dat zijn er in de regel wel al vaak drie als ik de vrijdag meereken. Doordeweeks drink ik niet. Dat heb ik voorheen wel gedaan, maar daar ben ik vorig jaar al mee gestopt. De pre menopauze heeft me daartoe gedwongen. Nou ja, ik heb mezelf ertoe gedwongen omdat ik me realiseerde dat ik in een nieuwe vrouwelijke fase zat. Mijn lichaam reageerde ineens anders en de kilo’s bleven plakken. Vooral dus op mijn buik.

Stoppen met alcohol vanwege buikvet

Om buikvet te verbranden, moeten de kilo’s naar beneden. Zo simpel is het. Maar afvallen en alcohol, hate to break it to you.. die twee gaan niet samen. Ik heb het afgelopen jaar geprobeerd om te kilo’s kwijt te raken door doordeweeks niet te drinken. Dat is veel te kwakkelend verlopen, omdat ik in de weekenden nog wel dronk. Dus mijn besluit om te stoppen met alcohol om buikvet af te vallen, is ook echt noodzakelijk als ik resultaat wil zien.

Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol is voor mij niet zomaar een ‘goed voornemen’ voor het nieuwe jaar, maar het is een besluit. Ik vind een ‘voornemen’ hetzelfde als ‘proberen’. Als afslankcoach begeleid ik dames in afvallen met Slinc. Ik leg daarbij uit dat als je kiest om het dieet te volgen, dat we het niet gaan ‘proberen’, maar ‘doen’.

‘Proberen’ is eigenlijk niets anders dan jezelf vooraf verontschuldigen dat het niet gelukt is. Ik geloof in de Nike versie: Just do it! Je doet het of je doet het niet, maar er zit niets tussenin. Het is niet het dieet dat zich aan jóu moet bewijzen, jij moet je aan het dieet bewijzen. Afvallen met Slinc is een hulpmiddel om je doel te bereiken.

Als je een besluit maakt, is dat waar je naar handelt. Dat is je doel en daar wil je naartoe. Mijn besluit is: ik drink een jaar geen alcohol. Mijn hulpmiddelen zijn:

  1. Altijd de BOB zijn. Een grotere stok achter de deur kun je niet hebben.
  2. Het aan iedereen vertellen in mijn omgeving (en bij deze in mijn blog aan de rest van de internet wereld)
  3. Een goed vervangend drankje vinden. De hele avond op water daar word ik heel weeïg van en ik drink geen prik. Ik drink graag alcoholvrij bier als ik uit eten ga. Ik heb ook een aantal alcoholvrije wijnen geprobeerd, maar dat vind ik net druivensap. Wel is er alcoholvrije gintonic, dat staat altijd zo feestelijk. Top voor een avond met vrienden.

Radicaal stoppen met alcohol

Het is dus wel duidelijk dat ik van de cold turkey ben: stoppen. Dat is de meest effectieve manier om een verslaving de das om te doen. Met een andere mindset, met duidelijke beweegredenen en motivatie heb ik een keuze gemaakt.

Ik ben ook erg benieuwd hoe al die gelegenheden ga ervaren zónder alcohol. Ik heb er al behoorlijk wat uitdagingen op zitten. Ik vind het tot nu toe al een enorme beleving en het meest fantastische nieuws is: het levert je heel veel op.

Voordelen stoppen met alcohol

Wat dan? Hoor ik je denken. Ten eerste ben ik er écht bij. Ik ben scherp, ik volg de gesprekken goed en ben scherp van tong. Ik onthoud ook veel meer van de avond. Het gaat niet in een roes aan me voorbij. Ook de volgende dag kan ik me alles nog haarscherp herinneren. En ja, fris en fruitig naast mijn bed, ready to rock the day. Het is echt zo dat je meer zin hebt om iets te ondernemen. Normaal ben ik brak de dag erna en wil ik het liefst lekker luieren.

Als je zelf niet drinkt, ben je ook meer bewust van je omgeving. Het valt mij dus op hoeveel anderen drinken. En snaaien. Dat deed ik zelf eerst dus ook altijd. Scheelt ook allemaal weer in de calorieën en helpt mij dus ook echt om goed resultaat te halen in het afvallen met Slinc. Dit programma gebruik ik nu om mijn kilo’s af te vallen. Nu ik daarbij heb besloten om te stoppen met alcohol verbrand ik eindelijk dat buikvet.

Maar het meest waanzinnige gevoel waar ik me enorm krachtig door voel, is trots! Ik ben echt heel erg trots op mezelf. Dat is een lekker gevoel. Ik heb een doelstelling en ik dat wil ik halen. Elke keer als ik alcohol afsla, dan groei ik weer een paar centimeter van trots. Het geeft me vooral heel krachtig gevoel. Ik kan dit.

Zijn er ook nadelen? Ja, het waanzinnig feest Vrienden van Amstel nuchter bijwonen… daar moest ik echt wel even inkomen. Ik ervaarde het ineens heel plat. Sta je daar met 10.000 mensen bij elkaar in een grote zaal naar liedjes te luisteren. Het slaat eigenlijk nergens op… zonder bier. Wat ook niet hielp, is dat ik de beginnersfout had gemaakt om hakken te dragen. Ik draag altijd hakken, maar als ik drink, voel ik mijn voeten niet meer. Want ja, alcohol verdoofd. Mijn voeten begonnen zich vanaf 22.00 uur al te melden en ik moest nog een hele avond.

Maar ik heb mezelf wel snel herpakt, want zo’n waanzinnige avond kan maar één iemand verpesten en dat ben ik zelf. Dus hup, schoenen uit en hup, swing erin. Het was een fantastische avond en uiteindelijk 03.00 uur geworden. Maar tot mijn verbazing, was ik echt helemaal niet moe.

Gezellig drinken

Alcohol is een sociaal geaccepteerd gezelligheidsdrankje en daardoor is het heel normaal dat er gedronken wordt. We zien er totaal geen kwaad in. Gewoon gezellig een drankje doen. Het is lekker en gezellig, maar wat heel veel mensen helemaal niet weten, is dat alcohol officieel een drugs is. Het is dus letterlijk een gif, die je lichaam zo snel mogelijk je lijf uit wil hebben.

Afvallen en alcohol

Tijdens het afvallen is alcohol echt een spelbreker. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Alcohol tijdens een dieet is om drie redenen goed om te laten staan:

  1. Alcohol stopt het vetverbrandingsproces
  2. Het is een dikmaker vanwege de calorieën
  3. Het is vocht afdrijvend

Waarom kun je alcohol beter laten staan als je wilt afvallen?

Alcohol stopt je vetverbrandingsproces
Alcohol kan niet worden opgeslagen in het lichaam. Alcohol is een gifstof die er zo snel mogelijk weer uit moet. Je lichaam gaat daarom als een gek aan de gang om de alcohol af te breken. Je lever zorgt voor de afbraak van alcohol, maar je lever heeft een cruciale rol in de vetverbranding. Door alcohol te drinken stopt dus je vetverbranding.

Dat geldt helemaal in de eerste drie weken van een dieet, als het lichaam langzaam in vetverbranding komt. Het is belangrijk dat je dan geen alcohol drinkt.

Drinken van alcohol is vloeibaar snoepen
Alcohol levert per gram 7 calorieën (30 kJ). Dat is al relatief veel, omdat er per glas gemiddeld (afhankelijk van het alcohol %) 10 gram alcohol in zit, dat zijn dus al 70 calorieën. Daar komen de calorieën uit de suikers in de drank nog eens bij. Je krijgt ook meer trek in zout omdat alcohol vocht afdrijvend is. Dus je gaat vaak ook meer eten of snacken. Zit je op een feestje gezellig aan de wijn? Daar komen vaak nog de calorieën bij van zoutjes, chips en andere hartige hapjes.

Al deze extra calorieën die je lichaam niet kan verteren, sla je vooral op in de buik. Was dat eerst nog de beroemde ‘bierbuik’, kennen ook veel vrouwen het als ‘buikvet’  of de ‘muffin top’. Zoals eerder genoemd, is dit buikvet (visceraal vet, het vet rond de taille) het meest ongezonde vet. Het verhoogt het risico op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Alcohol is vocht afdrijvend
Je lichaam droogt uit door alcohol. Het vocht in je lichaam is uit balans en je lichaam zal dit eerst weer herstellen. Dat is de bekende ‘nadorst’ als je veel gedronken hebt. Je vetverbranding ligt hierdoor nog steeds stil. Dus niet alleen de dag dat je alcohol drinkt gaat verloren (als je aan het diëten bent) maar ook de dag erna! En dat zie je terug op de weegschaal.

Mijn advies over stoppen met alcohol voor buikvet

Ik heb dus meerdere redenen waarom ik dit besluit heb genomen. Maar mijn keuze om een jaar te stoppen met alcohol is vooral vanwege mijn buikvet. Dat pak ik nu aan door het programma afvallen met Slinc. te volgen. Wellicht heb ik jouw gemotiveerd om ook een tijd te stoppen met alcohol om je buikvet aan te pakken.

Afslankcoach Rachel Hulshof

Hi! Ik ben Rachel Hulshof, voedings- en afslankcoach. Ik begeleid al meer dan 15 jaar vrouwen en mannen in afvallen met Slinc. in mijn afslankstudio in Eindhoven en online met Slinc. Zelf verloor ik 19 kilo met Slinc. en dat inspireerde mij dat om zelf vrouwen te helpen in hun strijd met de kilo’s. Ik ben nu na jaren nog steeds op gewicht en heb mijn balans gevonden in voeding. Met afvallen met Slinc. help ik je kilo’s aan te pakken.