gratis verzending & volgende dag in huis

Chili con carne

Geplaatst op 09 september 2019 in categorie Rijstgerechten Mexicaanse gerechten

Ik ben dol, dol, dól op Mexicaans eten. En dacht ik dat chili con carne hartstikke Mexicaans is, blijkt de oorsprong van dit gerecht helemaal niet in Mexico te liggen. Maar een overgewaaid Europees gerecht dat Texanen hebben geclaimd als zijnde: Texaans. En dan nog een misvatting: in de echte chili con carne horen helemaal geen bonen. Texanen zeggen: ‘if you know beans about chili, you know that chili has no beans.’ Maar laat ik nou helemaal gek zijn op bonen. En je lijf ook! Want bonen hebben veel gezondheidsvoordelen. Kidneybonen vertragen de opname van suikers in de bloedbaan en daarmee verlagen ze de bloedsuikerspiegel. Ze bevatten ook veel vezels dat ervoor zorgt dat je lang vol zit. Je hebt dus geen last van een hongergevoel in de avond. En kidneybonen verhogen het aantal gezonde darmbacteriën. Lekker en ontzettend gezond dus!

Ingrediënten voor 2 personen

• 100 gram zilvervliesrijst
• 1 rode ui
• 1 gele paprika
• 1 rode paprika
• 200 gram courgette
• 2 teentjes knoflook
• 2 tl Euroma Mexicaanse taco kruiden
• 220 gram mager rundergehakt
• 130 gram kidneybonen
• 400 gram tomatenblokjes uit blik
• 2 tl rode balsamico azijn
• 2 el zure room
• ½ groene peper (optioneel)

Zo maak je de chili con carne

  • Kook rijst volgens de verpakking gaar. Snijd de rode ui fijn, de gele paprika in blokjes en de rode in reepjes. Snijd de courgette in halve maandjes en pers de knoflook fijn.
  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de taco kruiden aan tot de geuren vrijkomen. Voeg vervolgens de gehakt, rode ui en knoflook toe en bak het gehakt rul. Giet de kidneybonen af en laat uitlekken.
  • Voeg na 5 minuten de paprika’s, courgettes en kidneybonen toe en bak nog eens 5 minuten. Voeg daarna de tomatenblokjes en balsamico azijn toe en laat afgedekt 3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Giet de rijst af en verdeel over de borden. Schep de chili eroverheen en garneer met de zure room en eventueel wat groene peper. Als je het lekker vindt, kun je ook nog wat koriander toevoegen.

618 kcal, 37 gram eiwit, 65 gram koolhydraten, 13 gram vezels, 19 gram vet, waarvan verzadigd 7 gram. 

Tip: Kook je liever uit een receptenboek? Het kookboek van Slinc. heeft een handig A5-formaat met een wiro-binding, zo valt het receptenboek niet dicht tijdens het koken. Erg makkelijk en handzaam in de keuken. Bestel het kookboek Slank & Gezond (verschillende delen) in de webshop. 

chili con carne

 

 

Afvallen hoef je niet alleen te doen

Doe het samen met Slinc. en Rachel Hulshof

“Ik begeleid al meer dan 15 jaar met veel enthousiasme vrouwen in afvallen met Slinc. Je raakt gemotiveerd omdat je snel afvalt, maar toch normaal eet. Reken af met frustraties en eetbuien en geniet van gezond en lekker eten.”

Help mij afvallen
Lees ook

Reageer op dit bericht