gratis verzending & volgende dag in huis

Niet vullen, maar voeden

Niet vullen, maar voeden

Geplaatst op 18 september 2018 in categorie Inspiratie & Motivatie

Ons eten moet vooral niet elke dag hetzelfde zijn. Elke dag aardappels, vlees, groente.. wie doet dat nog in deze tijd van pasta’s, rijst, quinoa, bulgur, deeg, tortilla’s en alle andere mogelijke varianten?  ‘Lekker eten en drinken’ is niet meer weg te denken als we bij elkaar gaan eten, een feestje hebben of een gezellig avondje samen zijn.

We eten wat we lekker vinden. We vullen ons lichaam met lekker, maar dat is vaak ‘leeg’ eten. Eten zonder voedingsstoffen. We zijn helemaal vergeten waar eten voor bedoeld is: voeden!

Heb je weleens nagedacht over het woord ‘voeding’? Het woord zegt het eigenlijk al. Voeden: ‘het lichaam voorzien van alle stoffen die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren.’ Zoals een auto op benzine rijdt, een stoomtrein op kolen, zo functioneren wij op voeding. We voeden ons met brandstoffen, beschermstoffen en bouwstoffen.

Brandstoffen zijn nodig zodat wij energie hebben om te kunnen bewegen, ademen en nadenken. Beschermstoffen houden je lichaam gezond, onderhouden het immuunsysteem die bacteriën en virussen uit je lichaam weert. Bouwstoffen zijn nodig om nieuwe cellen aan te maken, zo kun je herstellen na ziekte of een wondje.  Wist je dat je elke 23 dagen een nieuwe huid hebt? Huidcellen die gemaakt worden door bouwstoffen die je lichaam uit je eten haalt. Je bent dus letterlijk wat je eet.

Maar wat gebeurt er nu als we te weinig voedingstoffen binnenkrijgen? Of teveel verkeerde voeding. Dan werkt het net zo simpel als benzine in een diesel auto: dan rijd je de motor kapot!

Ons gefabriceerd eten, alles wat in pakjes en zakjes komt, is eten waar nog maar bar weinig voedingsstoffen in zitten. En het lichaam gaat protesteren! We krijgen allerlei klachten, darmklachten, maagpijn, vermoeidheid, energieloos, huidproblemen, broze nagels, haaruitval etc. Zo zijn puistjes, huiduitslag, eczeem vaak een reactie op wat je (verkeerd) eet.

Mijn inspiratie om gezond te gaan eten was destijds om af te vallen. Inmiddels eet ik niet alleen gezond om op gewicht te blijven, maar omdat ik me gezond wil voelen. En dan bedoel ik niet: gezond zijn, maar ik wil het voelen. Je gezond voelen betekent dat ik mezelf elke dag energievol voel, verzadigd, lekker in mijn vel, trots op mijn lichaam en dat ik geniet van wat ik eet.

 

Lees ook

Reageer op dit bericht