gratis verzending & volgende dag in huis


Gezond leven: ik zet 10 tips voor je op een rij

Rachel Hulshof Slinc. Voedingscoach Rachel Hulshof

Ben je op zoek naar gezond leven tips? Ik zet hier 10 simpele gezonde leefstijl tips voor je op een rij. Tips die je heel makkelijk direct kunt toepassen in je levensstijl. Of je nu wilt afvallen of gewoon gezonder wil eten. Van gezond eten tot algemene gezond leven tips. Het zijn simpele tips, maar wel effectief! Dus ga er direct mee van start en pas ze toe in je leven. Jouw eerste stap naar een gezonde leefstijl. Ben je er klaar voor? Let’s go!

Tip 1 – Voed je darmen

Dit is absoluut tip nummer 1 van gezond leven tips omdat de darmen de sleutel zijn voor een gezond lichaam. De darmen worden ook wel de ‘hersens van je buik’ genoemd. De darmflora zorgt niet alleen voor de spijsvertering maar ook voor het goed functioneren van het immuunsysteem. In je darmen zit namelijk 70% van immuunsysteem.  Je weerstand, gezondheid en je fitheid staat of valt dus met de conditie van je darmen. Bij een verstoring van de darmflora gaan verzwakt het immuunsysteem en komen er bacteriën en virussen het lichaam binnen.

Slecht darmen, slechte opname

Als de darmflora uit balans is, verslechterd daarnaast de voedselopname. Je kunt heel gezond eten, maar als je geen gezonde darmen hebt, neemt het lichaam die voeding niet (goed) op. Het is dus belangrijk om je darmen in goede conditie te houden. Je zorgt goed voor je darmen door gezond te eten. Weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Ik zet 10 tips voor gezond eten voor je op een rij. Wil je liever afvallen? Bekijk hier 15 tips voor afvallen

Tip 2 van gezond leven tips – Eet geen light producten

Eet je light producten? Ik adviseer om dit niet te doen. Je denkt dat je voor een gezonde leefstijl er goed aan doet om in plaats van volvette producten een light variant te eten. Dat is prima als je wilt afvallen, maar niet als je gezond wilt eten. Een light product is een zeer bewerkt product. Er is heel veel uitgehaald om het mager te maken en heel veel synthetische stoffen toegevoegd. Dit doen ze  om het product lekker te laten smaken, er kleurrijk en smakelijk uit te laten zien en ervoor te zorgen dat het lang houdbaar is.

Meer trekgevoel

Neem bijvoorbeeld een magere yoghurt met bosvruchten smaak, een bewerkt product. Dat kun je zien aan de lange ingrediëntenlijst: 12 ingrediënten ten opzichte van 1 ingrediënt in magere yoghurt. Het lichaam herkent al deze synthetische stoffen niet en gaat als een gek aan de gang om alles te verwerken. Uitgeput van inspanning vraagt het lichaam vervolgens om brandstof. Want die 35kcal uit de magere yoghurt zijn er natuurlijk veel te weinig. Het lichaam blijft dus vragen om meer. Door niet voldoende voedzaam te eten krijg je dus juist méér trek! Eet daarom voedzame producten. Dit is alles wat niet bewerkt is en vaak maar 1 of 2 ingrediënten heeft.

Tip 3 - Gebruik superfoods

Superfoods is eigenlijk een hele hippe term voor producten die op veel verschillende manieren bijdragen aan je gezondheid en welzijn. Ik zet hier alle superfoods voor je op een rij, zoals kaneel, broccoli, boerenkool, amandelen, avocado, lijnzaad, groene thee etc. Ik licht er 1 voor je uit, omdat dit een iets onbekendere is, maar wel heel makkelijk in te passen is in een gezonde levensstijl.

Quinoa lijkt op rijst, maar is een zaadje en geen graan. En zo klein als dit zaadje is, zo veel goeds doet die voor je. Quinoa bevat veel eiwitten, wat een vol gevoel geeft. Eiwitten hebben namelijk de eigenschap dat ze goed verzadigen. Daarnaast zijn eiwitten de bouwstenen voor je spieren. Ze zorgen dat spierweefsel intact blijft en goed kunnen herstellen.

Superfood Qoinoa

Quinoa zit ook vol voedingsvezels wat de spijsvertering bevordert en voor een goede darmwerking zorgt. Quinoa bevat koolhydraten die langzaam in je bloed worden opgenomen, dit zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Voeding met een lage glycemische index geeft voor langere tijd energie en zorgt voor minder aanmaak van lichaamsvet. Verder zit het vol vitaminen en mineralen en is glutenvrij. Een echt superzaadje dus! Proberen? Bekijk deze simpele quinoa recepten quinoa salade met asperge en ei of  quinoa met kip en pesto.

Tip 4. Kies voor rode sauzen

Witte sauzen of roomsauzen zijn gemaakt van vette producten als mayonaise, room, boter of kaas. Er zitten dus veel calorieën in. Als je een gezonde levensstijl wilt aanhouden, kies je dus beter voor een rode saus. Die zijn vaak op basis van tomaten, rode paprika of andere groente gemaakt. Het beste is om je saus altijd zelf te maken. Zo weet je precies wat erin gaat en kun je zelf de hoeveelheden bepalen. Zo maak je een roomsaus op basis van yoghurt of kwark. Een slanke variant, maar je eet net zo lekker! Inspiratie op doen? Bekijk hier het recept romige spaghetti met garnalen met een zelfgemaakte slanke roomsaus.

Tip 5 – Ongebranden en ongezouten noten

Eet elke dag een handje ongebranden en ongezouten noten. Noten bevatten zeker veel vetten, maar wel goede vetten: onverzadigde vetten. Dit zijn vetten die je juist nodig hebt en goed zijn voor je. Ze zitten vol met eiwitten en voedingsvezels die ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel hebt.

Kies voor een notenmix of één soort noot. Denk aan amandelen, hazelnoten, walnoten, pecannoten, cashewnoten en paranoten. De enige noot die je beter niet kunt eten is de macadamia. Deze heeft een erg hoog vetgehalte en weinig gezondheidsvoordelen. Dus die laat je beter weg. En mis jij de pinda? Dat klopt, want dat is geen noot maar een peulvrucht, wat ook enorm voedzaam is. Dus eet gerust ook een handje ongezouten pinda’s of als mix.

Noten kun je heel goed als tussendoortje eten. Ideaal om ook te combineren met een stuk fruit. Eiwitten en vetten zorgen er namelijk voor dat fruitsuikers minder snel worden opgenomen in je bloed. Dat houd je bloedsuikerspiegel meer stabiel. Als je gezond wilt eten of wilt afvallen, is het belangrijk om grote schommelingen in de bloedsuiker te vermijden.

Tip 6 van gezonde leefstijl tips – Begin met zoet, eindig met hartig

Heb jij dat ook van vroeger uit geleerd? Dat je de boterham met zoet beleg als laatste mag opeten. Misschien pas je het zelf zo ook wel toe bij je kinderen. Als moeder snap ik dat, anders eten ze die andere boterham natuurlijk niet op. Maar dit heeft wel een negatief effect op onze bloedsuikerspiegel. De jam, hagelslag, stroop of chocopasta op de boterham zorgt voor een grote schommeling in bloedsuikerspiegel. Als je eindigt met een boterham met zoet beleg heb je daar de rest van de dag last van. Suiker vraagt opnieuw om suiker. Als je gezond wilt eten of wilt afvallen, is het belangrijk om grote schommelingen in de bloedsuiker te vermijden.

Voorkom dus een laag dal in de bloedsuikerspiegel en eet eerst de boterham met zoet beleg en eindig met een hartige boterham, zoals vleeswaren, kaas of zuivelspread. Zo heeft het lichaam meer tijd om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en heb minder last van suikerbehoefte of immense trek.

Tip 6 van gezonde leefstijl tips

Tip 7 – Vermijd zoetstoffen

Zoetstoffen hebben een invloed op het hersengebied dat de verzadiging regelt. Er is aangetoond dat er zelfs vraatzucht door zoetstoffen kan ontstaan. Zoetstoffen worden daarom ook gebruikt bij het fokken van dieren. De dieren blijven honger houden (door die te lage bloedsuiker) en eten de hele dag door. Hierdoor worden ze snel dik en gaan ze sneller naar de slacht.

Zodra de mond zoet proeft, geeft het lichaam de alvleesklier een seintje om insuline aan te maken. Insuline is een hormoon dat de suikerspiegel regelt. Maar op het moment dat er helemaal geen zoetigheid het lichaam inkomt, omdat het nep is, zal de insuline toch zijn werk doen en dat is namelijk suiker uit het bloed halen, maar als er geen (extra) suiker binnengekomen, dan zakt de bloedsuikerspiegel. Wanneer de suikerspiegel daalt, krijg je honger en die honger is dan voornamelijk naar koolhydraten. Van zoetstoffen ga je dus meer eten en word je dus uiteindelijk juist zwaarder.

Tip 8 van gezond leven tips – Durf te eten

Dit klinkt misschien als een hele gekke tip, maar ik hoor het vaak genoeg. De angst om bepaalde voedingsmiddelen te eten, omdat deze door de dieetwereld zijn omschreven als ‘dikmakers’. Brood is zowat een zonde, volle yoghurt, fruit zoals bananen en druiven. Die eet je ook beter niet, omdat er veel fruitsuikers in zitten.

Ik daag je uit om deze gevreesde voedingsmiddelen eens weg te zetten tegen alles wat écht slecht voor je is: friet, pizza, snoep, chips, wijn etc. In de huidige maatschappij zijn sociale gelegenheden steeds meer onlosmakelijk verbonden met ‘gezellig eten en drinken’. Zo nemen we tijdens een verjaardag, een etentje of een weekendje weg enorm veel calorieën tot ons.

Hoeveel extra calorieën krijg je dan binnen?

Een avondje uit eten met stokbrood met kruidenboter vooraf, een varkenshaas met frietjes, 2 wijntjes, een bolletje ijs met slagroom na en als afsluiter een koffie met likeur levert je al snel 1400 calorieën op. En ook niet raar toch dat je op een verjaardag een stuk taart eet, misschien een wijntje, wat toastjes, een paar chipjes en nog een paar bittergarnituur hapjes later op de avond. Dat zijn al snel 1200 extra calorieën.

Zoveel extra calorieën op 1 dag, terwijl 2 of 3 boterhammen maar zo’n 75 calorieën scheelt. Een bakje magere yoghurt of halfvolle yoghurt scheelt maar zo’n 35 calorieën. Als je het in calorieën gaat uitdrukken, zie je dat de inname van calorieën op een verjaardag veel meer effect heeft dan dat bakje halfvolle yoghurt of een extra boterham.

Durf in de basis meer voedzaam te eten, dat zorgt voor meer balans in het lichaam. Hierdoor is je de behoefte naar lekker eten of snoep ook veel lager. Plus, als je een gezonde levensstijl hebt, kan het lichaam alle ‘rotzooi’ ook veel beter verwerken. Een win-win situatie dus. Weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Bekijk hier mijn 10 tips voor gezond eten.

Tip 9. Slik vitamine C

Tijdens de herfst en winter heb je meer kans om een virus op te lopen zoals griep. Geef het immuunsysteem daarom tijdens deze koudere dagen een boost met vitamine C. Door korte dagen is er ook minder daglicht, wat als gevolg heeft dat je minder vitamine D aanmaakt. De kans dat je ziek wordt, is tijdens deze maanden groter. Daarom is het advies ook altijd als de ‘R’ in de maand zit extra vitaminen te slikken. In de Slinc. Fit zitten alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt en is dus perfect om te gebruiken als multivitaminen tijdens de wintermaanden.

Neem naast een multivitaminen dagelijks 1000 tot 2000 mg vitamine C voor een goede weerstand.

Naast een supplement zit er in groenten, fruit (vooral in kiwi en sinaasappel) en aardappels vitamine C. Alles wat je teveel binnenkrijgt, plas je uit omdat deze vitamine een wateroplosbare vitamine is. Naast een boost voor je weerstand, zorgt vitamine C ook voor een gezonde huid. Vitamine C is een antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen, die schade kunnen geven aan cellen en weefsel.

Tip 10 – Ben je ziek? Luister naar je lichaam

Als je ziek bent, gelden er andere eetregels. Het lichaam heeft alle energie nodig om jou beter te maken. Luister naar het lichaam, dan ben je ook het snelste weer op de been. Heb je zin een soepje? Een droog beschuitje? Een bakje yoghurt? Eet en drink waar je behoefte aan hebt. Zorg wel dat je altijd genoeg (water) drinkt, zeker als je koorts hebt, want je verliest door koorts veel vocht. Bekijk hier alle tips wat je het beste eet en drinkt bij griep

Voedingscoach Rachel Hulshof

Hi! Ik ben Rachel Hulshof, voedings- en afslankcoach. Nadat ik zelf mijn balans vond in mijn gewicht en voeding inspireerde mij dat om zelf vrouwen te helpen naar een gezonde leefstijl. Ik viel 19 kilo af met Slinc. en ben nu nog steeds op gewicht. Inmiddels begeleid ik al meer dan 15 jaar vrouwen naar hun balans in een gezond leven. Of je nu wilt afvallen of gezonder wilt eten, ik help je naar een gezonde leefstijl. Wil je kilo’s kwijt? Met afvallen met Slinc. help ik je kilo’s aan te pakken.